Moto test: Honda CB 500F

Auto 02. sep 201614:24 > 14:29
Auto magazin

Da biste gledali neke filmove morate imati 18 godina. Da biste vozili ovaj motocikl takođe bi trebalo da pripadate kategoriji 18 plus...

Poslednjih nekoliko godina, nekada neprikosnovena zapremina od 500 kubika pala je u zaborav. Da li se Honda slučajno vratila ovoj zapremini? Mislimo da u to niko ne može da poveruje.

Konstruisali su motore koje mogu da voze oni sa A2 vozačkom kategorijom, odnosno, kako naš zakon nalaže, motocikle snage koja je manja od 35 kW: za tu dozvolu  morate imati više od 18 godina. Prave mašine za punoletne početnike.

Nejkid verzija Hondinog trija petstotki, „CB 500F“ gostovala je na testu redakciji Auto magazina. Iako motor i ram deli sa druga dva člana ove trojke, motor ima specifičan karakter,  položaj vožnje i dizajn adekvatan potrebama i očekivanjima vozača takozvanih nejkid motora.

Auto magazin

Ali, pre svega ovo je jedan dobar motor za početnike. I to ne zato što njegove brojke govore  da može da se vozi sa A2 kategorijom, već zato što je upravo tako napravljen – za mlade i neiskusne.

Verzija „CB 500F“, ali i druga dva motora ove trojke, pokreće četvorotaktni dvocilindraš od 471 ccm sa, kao što smo već pomenuli, 35 kW što je nešto manje od 47 konjskih snaga, uz maksimalni obrtni moment  od 43 Nm pri 7000 obrtaja u minutu.

Šta to tačno donosi u praksi? Upravo ono što jednom mladom vozaču treba. Dovoljno, ali ne previše snage, nešto malo tvrđi menjač, i dobre kočnice. Verzija koja se našla na našem testu imala je i ABS sistem koji svakako toplo preporučujemo. Položaj vozača je veoma dobro postavljen, a zbog niskog sedišta može biti primamljiv i pripadnicama lepšeg pola.

Auto magazin

U gradskoj vožnji se oseća kao kod kuće i sjajno se ponaša u gradskim guzvama. Dosta je uzan tako da se sa lakoćom može provući tamo gde bi neki maksi skuteri mogli da zapnu. Van grada se takođe dobro snalazi. Nije previše žustar, ali ćete međugradske relacije prelaziti sa lakoćom i ono što je najvažnije nećete biti umorni.

Dobro se ponaša u krivinama a na ravnom putu  ako imate nežnu ruku na ručici gasa „CB 500F“, može vam se zahvaliti potrošnjom goriva od 3,6 litara po kilometru. U gradu je prosek potrošnje tokom testa iznosio 6,4 litra na 100km.

Izgledom „CB 500F“ je u potpunosti ravnopravni Hondinih nejkida poput hiljadarke ili „horneta“. Materijali su kvalitetni a završna obrada je na dovoljno visokom nivou.

Na testu nam je bio model crne boje koji će verovatno najpre privući mlađe muškarce i koji deluje nošto agresivnije od druge dve boje koje su u ponudi; crvene i bele koje bi mogle biti atraktivnije onim nešto starijim vozacima i damama.

Cena  testirane „honde CB 500F“ je 6.190 evra, što je u cenovnom rangu ili jeftinije od nekih maksi skutera koji su u ponudi na našem tržištu. Zašto cenu ovog motora poredimo za skuterima. Pa trenutno „CB 500F“ nema konkurenciju u klasi motocikala.

Tehnički podaci

Auto magazin

Motor: redni dvocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 471 ccm, 37,6 KS (35kW) pri 8,500 o/min, maks. obrtni moment 43 Nm pri 7000 o/min, menjač: manuelni šestostepeni

Dimenzije: 2075/780/1060 mm, visina sedišta 785 mm, masa 192 kg, pneumatici 120/70 R17 napred 160/60 R17 nazad

Kočnice: plivajući disk 320 mm sa dvoklipnim čeljustima napred, disk 240 mm sa jednoklipnim čeljustima nazad