Direktor Folksvagena znao za prevaru sa izduvnim gasovima?

Auto 27. jan 201714:54 > 14:57
Izvor: Tanjug / AP, Michael Sohn

Nemačko tužilaštvo saopštilo je da ima dovoljno dokaza da sumnja da je bivši direktor Folksvagena Martin Vinterkorn znao za prevaru na testovima izduvnih gasova pre nego što je prethodno rekao da je saznao.

Vinterkorn (69) je podneo ostavku u septembru 2015. godine, par dana posle izbijanja skandala s izduvnim gasovima u SAD, i tada je rekao da nije svestan da je učinio nešto loše.

 Tužilaštvo je saopštilo da je broj osumnjičenih u istrazi o Folksvagenovoj prevari povećalo sa 21 na 37 osoba.

Vinterkorn i drugi rukovodioci Folksvagena su pod istragom što nisu blagovremeno obavestili akcionare o potencijalnim problemima sa kojima bi preduzeće moglo da se suoči.

Američke vlasti su u septembru 2015. godine otkrile da je Folksvagen u dizel vozila ugradio softver koji tokom testiranja smanjuje emisiju štetnih gasova, koja se tokom stvarne vožnje povećava i do 40 puta u odnosu na nivo sa testiranja, a znatno se poboljšavaju i performanse vozila.

Odgovorni u Folksvagenu terete se za kršenje propisa o zagađenju životne sredine, kreiranje ilegalog softvera za lažiranje i prikrivanje podataka o emisiji gasova, kao i za uništavanje kompjuterskih fajlova sa dokazima.

Folksvagen je zbog otkrivenog skandala pristao na poravnanje od 15 milijardi dolara sa američkim vlastima i kupcima automobila.