U Nemačkoj predstavljen pametni kombi bez vozača

Auto 25. okt 201715:23 > 15:28
Izvor: Tanjug via AP Photo/Matthias Schrader

Nemačka železnica "Dojče Ban" predstavila je svoj prvi kombi bez vozača, "pametno" urbano vozilo koje prolazi uličicama jedne nemačke banje i vozi putnike do železničke stanice.

Prva vožnja ovog samonavodećeg električnog kombija, koji može da preveze 12 putnika, obavljena je u banji Bad Birnbah u Bavarskoj, na jugu zemlje.

Kombi, koji je projektovala francuska startap kompanija EasyMile, od sada će besplatno povezivati železničku stanicu, centar grada i banju, naveo je „Dojče Ban“.

„Upravo smo ušli u novu eru javnog prevoza“, rekao je generalni direktor Nemačke železnice Rihard Luc, ulazeći u ovaj šatl kojim se otvara prva linija javnog prevoza s autonomnim vozilom.

Tanjug via AP Photo/Matthias Schrader

Od 2018. godine „Dojče Ban“, koji je osnovao filijalu Joki posvećenu elektronskoj mobilnosti i prevozu budućnosti, namerava da testira svoj kombi u više nemačkih gradova, uključujući i Hamburg.

Operatori i kompanije više američkih, azijskih i evropskih gradova, ispituju veliki potencijal vozila bez vozača za javni prevoz. Pariz, Lion, Las Vegas i Dubai već imaju takva vozila, ali u manjim razmerama.

Ova autonomna vozila koja su i dalje u fazi razvoja uskoro će se uključiti u moderan saobraćaj, navodi agencija Frans pres, nazivajući ih „Uberom budućnosti“.