Pojas u Srbiji vezuje 85 odsto vozača i suvozača

Auto 30. okt 201714:27 > 14:34
Freeimages.com

Broj građana Srbije koji koriste zaštitne pojaseve na prednjem sedištu povećao se na 85 odsto, a na zadnjem sedištu tek 20 odsto građana upotrebljava pojaseve, izjavila je u Nišu vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević.

Ona je kazala da su ti procenti još mali u odnosu na one koji se smatraju da garantuju bezbednost u saobraćaju.

„Još je rano govoriti o konkretnim brojkama, ali prvi indikatori govore da je broj saobraćajnih nezgoda u našoj zemlji na otprilike istom nivou kao prošle godine, dok postoji trend smanjenja poginulih i povređenih“, kazala je Miloševićeva na konferenciji za novinare organizovanoj povodom realizacije kampanje za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju.

Ona je podsetila da je Agencija s Ministarstvom unutrašnjih poslova i društveno odgovornim kompanijama tokom leta imala kampanju za povećanje bezbednosti putnika u tranzitu, a rezultat je smanjenje broja poginulih za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je broj povređenih ljudi smanjen za 300 odsto.

„Naša iskustva, kao i iskustva drugih zemalja, govore da isključivo treba da radimo sa ljudima, i to na prevenciji. Kombinacija preventivnih i represivnih mera jeste ta koja može da da rezultat, a to je smanjenje broja saobraćajnih nesreća“, izjavila je Miloševićeva.

Ona je kazala da Agencija za bezbednost sabraćaja sprovodi s MUP-om brojne preventivne aktivnosti.

„Radimo između ostalog i edukaciju mladih majki i trudnica, jer podaci pokazuju da kod nas tek svaki treći roditelj pravilno prevozi svoje dete u sedištu“, rekla je Miloševićeva.

Prema njenim rečima, bezbednost saobraćaja je globalni izazov pošto podaci pokazuju da svakog drugog minuta na putevima širom sveta tri osobe izgube život, a svakog četvrtog minuta strada jedno dete.

Gradski većnik resorno zadužen za saobraćaj Igor Vojinović rekao je da za unapređenje bezbednosti u saobraćaju grad Niš godišnje raspolaže sa 35 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, reč je o parama koje se u gradski budžet uplaćuju na osnovu naplaćenih kazni sa saobraćajne prekršaje.

Vojinović je rekao da se ta sredstva koriste za opremanje zona škola saobraćajnom signalizacijom, a biće iskorišćena i za izradu nove Stretegije o bezbednosti saobraćaja u gradu.

U okviru kampanje za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju u niškom Lutkarskom pozorištu organizovani su obrazovni časovi pod nazivom „Pažljivkova pravila u saobraćaju“.

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja ustupili su Višoj tehničkoj školi strukovnih studija u Nišu simulator čeonog sudara.