Beograd odbio predlog da se za vreme pandemije žute trake namene biciklistima

Auto 19. apr 202013:25 > 13:26
Izvor: Ulice za bicikliste

Udruženje gradjana "Ulice za bicikliste" i Incijativa "Ne davimo Beograd" saopštile su danas da je Grad Beograd odbio je predlog tih organizacija da se u toku pandemije korona virusa žute kolovozne trake namene gradjanima koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo.

Te dve organizacije navode da bi se usvajanjem tog predloga pomoglo socijalno distanciranje, sprečavanje širenja korona virusa i ističu da su strani mediji objavili desetine članaka koji obrazlažu vrednost biciklističkog saobraćaja u borbi protiv širenja virusa.

„Da li zbog puke indolentnosti ili pak nerazumevanja situacije, tek od gradskih sekretarijata nadležnih za regulisanje saobraćaja u Beogradu, stiže razočaravajući odgovor na naš predlog: zakon ‘ne dozvoljava’ da se tokom pandemije korona virusa ‘žute trake’ namene biciklistima“, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

 Navodi se da je nakon zvaničnog upućivanja predloga od Sekretarijata za javni prevoz stigao odgovor da nisu nadležni, te da je uredjivanje kretanja žutom trakom regulisano u okviru Zakona o bezbednosti saobraćaja, medjutim u saopštenju dve organizacije pišu da to ipak nije tako.

„Gradski Sekretarijat za saobraćaj već tradicionalno se ponaša kao noj koji je zabio glavu u pesak, te kao i u brojnim situacijama koje nisu krizne, standardno ne odgovara na dopise. Da podsetimo: po članu 158. Zakona o bezbednosti saobraćaja, Sekretarijat za saobraćaj je nadležan za tehničko regulisanje saobraćaja i može odrediti privremeni režim saobraćaja, ukinuti ili promeniti namenu saobraćajnih površina“, obrazlaže se u saopštenju.

Dodaju da Sekretarijat ima pravo da odredi da se žutom trakom mogu kretati sva vozila mimo termina od 00.07 do 09.00 i od 14.00 do 18.00, kao i da Sekretarijat tu traku može nameniti biciklistima, koristeći se članom 158. tog zakona.

Navode da u Bulevaru Despota Stefana, Kralja Milana, Sarajevskoj, Višnjičkoj, Požeškoj i Svetogorskoj ulici nema biciklističkih staza i traka, a biciklisti bez ikakvih sankcija godinama voze ili trotoarom ili žutim trakama, u zavisnosti od subjektivnog osećaja bezbednosti, tj. straha od saobraćaja.

„Ipak, u slučaju saobraćajne nesreće i bahatosti taksista i vozača GSP-a, biciklisti su u nepovoljnoj poziciji jer je njihov status nejasan i vrlo često su ugroženi agresivnom vožnjom svojih gabaritnijih kolega sa kojima dele kolovoz“, piše u saopštenju.

„Zakon bicikliste ne stavlja u žutu traku, ni na trotoar, ali ih istovremeno stavlja u jedan metar od desne ivice kolovoza, što bi praktično značilo ili da se moraju voziti žutom trakom, ili bi morali da siđu sa bicikla, što ostavlja propis krajnje nedorečenim“, ukazuju organizacije „Ulice za bicikliste“ i „Ne davimo Beograd“.