Dašić: Škoda će u Kragujevcu proizvoditi kompletne tramvaje i trakcione motore

Auto 18. okt 202116:3612 komentara
Izvor: Reuters/David W Cerny

Pripreme kapaciteta za češku kompaniju Škoda, koja će u okviru MIND parka u Kragujevcu proizvoditi kompletne tramvaje i trakcione motore, počeće do kraja ove godine, rekao je novinarima gradonačelnik Nikola Dašić.

„Čitava ta proizvodnja, osvajanje i uspostavljanje, jeste proces koji traje, ali očekujemo do nove godine da počne da se radi na pripremi kapaciteta za Škodu“, rekao je Dašić.

Ocenio je da se MIND park pokazao kao domaća, lokalna investicija koja je uticala na čitav Kragujevac, jer ga je „učinila poželjnijim mestom za investiranje“.

Dodao je da je MIND park omogućio sve uslove da se kompanije tog ranga, poput Simensa i Škode, „dosele“ u Kragujevac.

Kazao je da Škoda i nemački Simens jesu konkurenti i na evropskom i svetskom tržištu, te da Škoda nije imala ništa protiv dolaska u MIND park gde već radi Simens, zbog toga što je zadovoljna uslovima u Kragujevcu.

Dašić se nada dolasku još novih kompanija, jer je, kako je istakao, grad Kragujevac poželjna destinacija za ulaganje i prepoznat kao grad sa dobrim kadrom.

„Mi smo prethodnih decenija kao grad bili oslonjeni samo na jednu vrstu industrije – automobilsku. Mi tu industriju i dalje ne damo, držimo lidersku poziciju, ali je jako bitno u dužim krizama da imamo industriju na koju možemo da se oslonimo“, rekao je Dašić.

Naglasio je da šinska industrija znači velike ugovore sa velikim državama i sa velikim gradovima, koji traju na pet, sedam, nekad deset godina, tako da te kompanije kraće krize na tržištu jednostavnije premošćuju.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave prošle sedmice, Škoda ima u planu proizvodnju u Kragujevcu trakcionih motora i inženjering, sve do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope.

Češki proizvođač takođe računa na moguću proizvodnju tramvaja za Beograd, imajući u vidu da gradska vlast planira veliko obnavljanje vozila.

Škoda Transportation, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu.

Komentari

Vaš komentar