EK predložila: Novi automobili i kombiji do 2035. bez emisije štetnih gasova

Auto 14. jul 202117:46 > 17:477 komentara
Izvor: Pixabay

Evropska komisija je predložila da svi novi automobili i kombiji budu bez štetnih gasova do 2035. godine i do tada bi trebalo postepeno ukinuti prodaju vozila sa pogonom na dizel ili benzin.

Ovaj ambiciozni plan EU, koji je objavljen danas, ima i klauzulu prema kojoj je potrebno da se vrši analiza napretka svake dve godine.

Pre objave plana, predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da proizvođači automobila treba da donesu odluku o promeni načina proizvodnje.

„Oni najbolje znaju kako da razviju nova vozila ili pogonska goriva“, rekla je ona za nemački dnevnik „Zidojče cajtung“.

Nekoliko većih proizvođača automobila, uključujući „Folksvagen“ i „Volvo“ već su sugerisali da im je cilj da prestanu sa proizvodnjom motora sa unutrašnjih sagorijevanjem u Evropi do 2035. godine.

Cilj prestanka proizvodnje vozila na fosilna goriva do 2035. dio je plana Evropske komisije da smanji izduvne gasove za 55 odsto do 2030. godine u odnosu na 1990. godine i da do 2050. godine više nema štetnih gasova.

Plan treba da potvrde članice EU i Evropski parlament.

Komentari

Vaš komentar