EU traži od Folksvagena obeštećenje za sve kupce zbog „dizel skandala“

Auto 28. sep 202120:136 komentara
Izvor: REUTERS/Michele Tantussi//File Photo/File Photo

Evropska unija (EU) zatražila je od nemačkog proizvođača automobila Folksvagena da zbog skandala oko emisije gasova plati odštetu svim kupcima automobila te kompanije, ne samo u Nemačkoj već i u svim zemljama EU.

U saopštenju Evropske komisije navedeno je da je, nakon što je otkriveno da je kompanija pokazala niske emisije u 2015. godini, Folksvagen odlučio da povuče 8,5 miliona vozila proizvedenih u EU, kako bi napravio potrebne ispravke, te da je udeo ispravljenih vozila dosegao 80 posto.

Povezane vesti

Međutim, naglašeno je da nemački proizvođač nije dao potpunu garanciju za probleme koji se mogu pojaviti nakon popravki urađenih nakon „dizel skandala“.

U saopštenju Mreže za saradnju u zaštiti potrošača (CPC) navedeno je da je Didije Rejnder, član Komisije EU zadužen za pravosuđe i prava potrošača, prošle godine zatražio od Folksvagena da ponudi poštenu naknadu svim građanima EU koji su njihovi kupci.

Naglašeno je da Folksvagenova poslovna praksa u prometu dizel vozila s ilegalnim sistemom za manipulaciju gasovima krši zakone EU o zaštiti potrošača. Stoga je zatraženo obeštećenje za kupce na području cele Unije.

Folksvagen je već pristao da isplati odštetu samo kupcima koji su u trenutku kupovine živeli u Nemačkoj.

Američka agencija za zaštitu životgne sredine objavila je u septembru 2015. da je Folksvagen manipulisao ispitivanjima emisije i da dizel vozila kompanije zagađuju okolinu iznad normalnih nivoa.

Priznajući da je obmanjujući softver korišćen u testovima emisije otprilike 11 miliona vozila na dizel pogon širom sveta, Folksvagen je dugo bio u žiži javnosti zbog skandala s emisijom dizela i platio visoke kazne američkim i nemačkim vlastima, te je morao da povuče milione vozila.

Komentari

Vaš komentar