Ford ukida skoro 1.100 radnih mesta u Španiji

Auto 10. mar 202321:192 komentara
JOSE JORDAN / AFP

Američki proizvođač automobila Ford objavio je da ukida gotovo 1.100 radnih mesta u svojoj fabrici u Valensiji na istoku Španije u okviru socijalnog plana reorganizacije proizvodnje u Evropi.

„Radi se o oko 1.100 radnih mesta“, rekla je portparolka firme u saopštenju, objašnjavajući da je odluka doneta zbog prekida proizvodnje modela S-Maks i Galaksi u toj fabrici u aprilu 2023. godine.

Povezane vesti

Grupa će konstruktivno raditi sa sindikatima da smanji uticaj tog plana na zaposlene, njihove porodice i lokalnu zajednicu, rekla je ona.

Španska ministarka industrije Rejes Maroto izrazila je veliku zabrinutost u razgovoru za radio Kardena Ser, i istakla da je javna pomoć koju vlada dodeljuje da bi se sprovela tranzicija ka električnim vozilima uslovljena zadržavanjem radnih mesta.

Socijalni plan koji je Ford predstavio jutros sindikatima dodat je na ukidanje 3.800 radnih mesta u Evropi koje je američka grupa već najavila sredinom februara, uglavnom u Nemačkoj (2.300) i u Velikoj Britaniji (1.300).

Ukidanje tih 3.800 mesta do 2025. godine predstavlja oko 10 odsto sadašnjih Fordovih radnika u Evropi, i odnosi se uglavnom na timove za istraživanje i razvoj, a ne za proizvodnju vozila.

Kao i cela automobilska industrija, Ford je uključen u trku za električna vozila, što je tehnologija koja zahteva velike troškove za istraživanje, kompletnu modernizaciju fabrika, u koju planira da investira 50 milijardi dolara do 2026. godine.

U Evropi vlada strah od premeštanja automobilske industrije, od kada je Vašington uveo velike subvencije za električna vozila u SAD.

Komentari

Vaš komentar