Inženjer svedoči: Teslin video koji promoviše samovožnju bio je insceniran

Auto 20. jan 202312:155 komentara
Izvor: Patrick Pleul/Pool via REUTERS

Tesla je u videu iz 2016. godine, objavljenom kako bi se promovisala sposobnost autonomne vožnje na svojim automobilima na električni pogon, prikazao mogućnosti koje sistemi na vozilu tada nisu imali, piše agencija Rojters pozivajući se na svedočenje inženjera zaposlenog u Tesli.

Video, koji se još može videti na Teslinoj internet stranici, pokazuje da je vozilo u stanju da se samo zaustavi kada na je semaforu crveno svetlo ili da krene na zeleno.

Na početku videa vidi se natpis: „Osoba na vozačevom mestu je tu samo iz pravnih razloga. Ona ne radi ništa. Auto sam vozi“.

POVEZANE VESTI

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask tada je na Tviteru objavio da video pokazuje da „Tesla vozi sam“.

Ali Teslin direktor za softver za autonomnu vožnju Ašok Elusvami u pisanom je iskazu pred sudom u julu 2022. rekao da Model X koji je prikazan u videu nije sam vozio.

Kako bi napravila video, Tesla je koristila 3D mapiranje na unapred određenoj ruti od kuće u Menlo Parku u Kaliforniji do Teslinog tadašnjeg sedišta u Palo Altu, rekao je.

Vozači su intervenisali kako bi preuzeli kontrolu u probnim vožnjama, rekao je Elusvami. Kada je pokušao da pokaže da se Model X može sam parkirati bez vozača, testni automobil se zabio u ogradu na Teslinom parkiralištu.

„Namera videa nije bila da tačno prikaže ono što je bilo dostupno kupcima 2016. godine. Bila je prikazati šta je moguće ugraditi u sistem“, rekao je Elusvami, prema transkriptu njegovog svedočenja u koji je Rojters imao uvid.

Elusvami, Mask i Tesla nisu odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar. Međutim, kompanija upozorava vozače da moraju da drže ruke na upravljaču i zadrže kontrolu nad svojim vozilima dok koriste autopilot.

Tesla tehnologija dizajnirana je za pomoć pri upravljanju, kočenju, brzini i promenama trake, ali njene funkcije „ne čine vozilo autonomnim“, kaže kompanija na svojoj web stranici.

Američko ministarstvo pravosuđa počelo je krivičnu istragu Teslinih tvrdnji da se njegova električna vozila mogu sama voziti 2021. godine, nakon niza sudara u kojima je učestvovao autopilot, od kojih su neki bili i smrtonosni.

Iskaz Elusvamija je deponovan u tužbi protiv Tesle zbog nesreće 2018. u Mauntin Vjuu u Kaliforniji, u kojoj je poginuo Eplov inženjer Valter Huang. Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) zaključio je 2020. da je smrtonosnu nesreću Huanga verovatno uzrokovala njegova rastresenost i ograničenja autopilota.

Komentari

Vaš komentar