Jedna korisna funkcija u automobilu može izazvati ozbiljne zdravstvene poteškoće

Auto 01. dec 202109:03 > 09:09
vožnja
Unsplash / Maxwell Ridgeway

Uz kožna sedišta po pravilu dolazi i grejanje, funkcionalnost koju naročito cenimo zimi. Zahvaljujući grejanju sedišta pre ćemo se ugrejati nego što se ugreje kabina vozila. Nešto ređe automobili (uglavnom visoke klase) omogućavaju i hlađenje odnosno ventilaciju sedišta. Uz ugodnost u letnjim i zimskim mesecima mogu se pojaviti i dugoročne neugodnosti koje ćete lečiti godinama. Urolozi najbolje znaju o čemu je reč, nebitno da li se radi o muškarcima ili ženama.

Kako HAK navodi u tekst, za mokraćni mehur nije dobro da vam tokom dugog puta u letnjim mesecima duva hladan vazduh iz ventilacije. Oni koji imaju tegobe ili ih žele izbeći, preko nogu i tog dela tela staviće nekakav prekrivač ili majicu kako bi zaštitili mehur. Muškarci kako bi zaštitili i svoju prostatu.

Uz ventilaciju, u kabini postoji i donja zona, a to su sedišta s dodatnim funkcionalnostima poput grejanja i hlađenja. Iako se radi o ugodnom stanju, posledice mogu biti teške i trajne, ukoliko preterate s korišćenjem, što potvrđuju i urolozi. Pojedina sedišta u vozilima imaju nekoliko stepeni grejanja i hlađenja, a preterivanje može izazvati hronične bolesti.

Hlađenje sedišta može prouzrokovati bolesti kao što je prostatitis. Dakle, svi koji imaju problema s hroničnom upalom prostate moraju paziti na hlađenje sedišta i duvanje hladnog vazduha. Kao što prostata ne podnosi da putujete 10 sati i bez ikakve pauze ne obavite mokrenje.

Pročitajte još:

Preporuka urologa je da se minimalno na svaka dva sata napravi pauza za odlazak u toalet. Naravno, to će dobro doći i celom telu – kičmi, nogama, rukama, vašem vratu, prokrvljenosti, mozgu… Pravite li velike pauze između odlazaka u toalet, primetićete odlaganje funkcionalnosti mokrenja. Već i samo sedenje je nepovoljan položaj za prostatu koja je jako osetljiva na rashlađivanje i hronične upale mokraćnog mehura. Mokraćni mehur na sve podražaje reaguje stiskanjem. Žene mogu pogoršati učestalost neodloživog mokrenja i akutizaciju mokraćnog mehura, iako do tada nisu imale tegobe. Dugo zadržavanje mokraće, na dugim putovanjima, dovodi do prerastegnutosti mokraćnog mehura pa se pojavljuje problem s čekanjem početka mokrenja. Radi se o mokrenju s prepunjenim mokraćnim mehurom. Kod muškaraca se događa da hitno moraju da obave mokrenje, pa makar to bilo i pored puta.

S druge strane, grejanje sedišta omogućava blagotvorno delovanje i dobro čini mokraćnom mehuru i prostati te daje zaštitu od akutizacije. Muškarci bi trebalo da istovremeno pripaze na jačinu grejanja sedišta jer visoka temperatura nije dobra za testise. Nisu bez razloga pozicionirani tako kako jesu, van muškog tela. Visoka temperatura na našem telu može dovesti do znojenja, a kad se spoje vlažno i toplo rezultat su gljivice.

Trljanjem butina pri hodanju dolazi do neugodnog crvenila i peckanja. Ojedi su poznati ženama koje nose suknje a ne pantalone jer trljanjem dolazi i do malih ranica. Ukoliko na telu imate takve male ranice, a zatim gejanjem sedišta dođe do znojenja velika je šansa da ćete pogoršati situaciju. Moglo bi doći do pojave i pogoršanja gljivične infekcije u nekim tkivima i pregibima tela. Stoga, grejanje i hlađenje sedišta treba razumno i minimalno koristiti.

Komentari

Vaš komentar