Kineski električni automobili i skuteri osvajaju ulice Kube

Auto 17. jan 202311:469 komentara
Izvor: REUTERS/Alexandre Meneghini

Kubancu Josvaniju Abreuu život se promenio nakon što je prošle godine kupio kineski električni tricikl.

Ovaj 35-godišnji muškarac koji živi u Marijanau, opštini u gradu Havani, rekao je za Sinhuu da njegovo novo vozilo zahteva manje održavanja, jer koristi električni motor umesto motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

„Doneo sam mudru odluku. Sa ovim triciklom štedim novac jer mi nije potrebno gorivo. Ovo nije trivijalna stvar“, rekao je.

Hiljade Kubanaca širom zemlje počelo je da koristi kineske električne automobile i skutere zbog nestašice goriva i pooštrenih američkih ekonomskih sankcija koje su zadale težak udarac transportnom sistemu ostrva.

Amelija Rosales (26) poseduje kineski električni skuter i koristi ga za posao i u slobodno vreme.

„Koristim ovaj skuter da radim kao dostavljačica u restoranu brze hrane u centru Havane. Pored toga, ujutro vodim ćerku u školu“, rekla je ona.

Da bi povećala korišćenje električnih vozila za lični prevoz u regionu, kineska kompanija Tianđin Dongsing zajedno sa kubanskom državnom kompanijom Minerva, osnovala je Caribbean Electric Vehicles (VEDCA), zajedničko preduzeće koje je brzo osvojilo tržište ostrva.

Oko 15 km zapadno od Havane, VEDCA je izgradila fabriku električnih automobila i skutera na površini od 9.000 kvadratnih metara i zaposlila oko 60 radnika.

Zvanična statistika je pokazala da je od marta 2019. VEDCA proizvela 2.500 električnih skutera, 1.500 električnih tricikala i drugih proizvoda sa prodajom od šest miliona američkih dolara.

To je prvo zajedničko preduzeće te vrste Kine i Kube, rekao je za Sinhuu direktor kineske kompanije Vei Junpu.

„Na Kubi ima mnogo starih vozila, što ljudima otežava kupovinu auto delova. Električni automobili su ekološki prihvatljivi i pomoći će u rešavanju problema vezanih za održavanje“, kazao je on.

„Na prvom mestu, ova fabrika je novi izvor zapošljavanja, što će u velikoj meri doprineti blagostanju brojnih kubanskih porodica“, rekao je generalni direktor VEDCA Hulio Oskar Peres.

Zajedničko preduzeće namerava da 2023. godine poveća proizvodnju na 10.000 električnih skutera i 10.000 električnih tricikala, uz početak sklapanja 500 skutera na četiri točka.

„Kvalitet naše proizvodnje je od najvećeg prioriteta“, rekao je mladi fabrički radnik u VEDCA Reinaldo Manuel Luis i dodao da se oseća ponosno što je deo toga.

Komentari

Vaš komentar