Koliko dugo traju gume na automobilu

Auto 08. feb 202208:46 > 08:4914 komentara
Shutterstock

Kada govorimo o automobilima i nivoima potrošnje, postoji samo jedan tačan odgovor – zavisi. Ovaj odgovor podjednako se može primeniti na potrošnju goriva, a pogotovo pneumatika, odnosno guma.

Koliko će vozilo preći kilometara sa jednim rezervoarom goriva, gasa a sve više i sa jednim punjenjem baterija, može se predvideti relativno tačno, ali predviđanje koliko će preći jedan komplet guma na automobilu mnogo je složenije, piše portal Dmotion.rs.

POVEZANE VESTI:

Ovo je sasvim logično. Iako laboratorijske simulacije mogu do određene mere dati rezultate, stvarna svakodnevna eksploatacija je nešto sasvim drugo, i može poništiti sva laboratorijska predviđanja.

Evropske statistike

U praksi, evropske statistike pokazuju da je prosečna pređena kilometraža sa jednim kompletom guma između 25 i 50.000 kilometara kod vozača koji imaju normalan (umeren) stil vožnje, ali mogu dostići i 75.000 pređenih kilometara kod vozača sa izrazito laganim stilom vožnje.

To tako, može pasti i na samo 10.000 kod vozača koji od automobila i pneumatika traže sve što može. To znači da iako su gume projektovane za prelaženje 40-50.000 kilometara, stvarna eksploatacija može da iznenadi.

Pet elemenata koji se ne mogu predvideti

Postoji barem pet elemenata koji utiču na kilometražu koju će gume izdržati. Kao prvo – tip automobila, čija snaga motora i obrtni momenti sa kojima raspolažu i snaga kočionog sistema mogu biti odlučujući.

Isto tako, održavanje i stanje u kojem se vozilo nalazi utiče na potrošnju guma. Redovno održavana vozila (geometrija trapova, upravljački sistem, sistem oslanjanja i ogibljenja) su nježnija prema sva četiri pneumatika.

Masa vozila takođe igra značajnu ulogu u potrošnji guma, isto kao i činjenica koliko često i dugo se vozi natovareno vozilo. Ne može se zanemariti ni kakvim putevima se vozi – autoput manje troši pneumatike od gradskih ulica ili puteva sa mnogo krivina.

Na to dolazi i element kakvog tipa je površina puteva kojima se vozi – abrazivna ili manje abrazivna.

Da li veličina guma utiče na trajnost?

U dilemi o trajanju guma ne može se zaboraviti ni koji tip gume se koristi s obzirom na njihove konstruktivne razlike – turistička, sportska, zimska, all season, tek da pomenemo samo neke kategorije.

Sportska guma svakako nije predviđena za vozilo koje se najčešće vozi maksimalno opterećeno.

Na kraju i dimenzija guma utiče na njihovu potrošnju – na identičnim automobilima, gume različitih dimenzija i različitih dezena mogu dostići kraj svog životnog veka pri vrlo različitim kilometražama.

Cilj je 50.000 kilometara

Jasno je da četiri nove gume na gradskom automobilu u perspektivi imaju veću kilometražu od četiri gume na automobilu sa sportskim karakteristikama, ili u svakom slučaju na težem automobilu.

Gume za sportske automobile imaju veću kontaktnu površinu da bi imale bolji kontakt sa podlogom, ali upravo zbog toga imaju i više trenja, koje ih brže troši.

Mora se imati na umu da guma koja je projektovana da pređe 50.000 kilometara na gradskom automobilu, a umerenom vožnjom, može imati upola kraći vek sa vožnjom koja podrazumeva “potpisivanje” pri svakom polasku.

Navike prave razliku

Lista navika koje prave razliku u trajanju guma je podugačka, od neispravnog pritiska vazduha koji dovodi do bržeg i neravnomernog trošenja, pa do agresivne vožnje koja je daleko od idealne po životni vek guma, a koje će sa fabričke dubine dezena od 8 mm, brzo stići do zakonskog minimuma od 1.6 mm.

Gume se mogu sačuvati i u svakodnevnim situacijama kao što je parkiranje, izbegavanjem okretanja upravljača kada vozilo stoji, obzirom da se tada stvara najveće trenje između gume i podloge.

Na kraju, ostaje da je gumama najlepše na dugim pravcima i ujednačenim brzinama na autoputu, koji su najbliži laboratorijskim uslovima. Planinski putevi, krivine, stalna ubrzavanja i usporenja svakako neće produžiti životni vek guma na automobilu, a pogotvo uslovi gradske vožnje su više nego zahtevni za gume, uz tipične stalne promene pravca i brzine vozila.

Komentari

Vaš komentar