Mali, ali skupi: Gradski automobili koji koštaju kao veliki SUV

Auto 12. nov 202112:08 > 12:10
Izvor: Shutterstock

Mali gradski automobili obično su sinonim za jeftina vozila kompaktnih dimenzija sa skromnim performansama i niskom potrošnjom, međutim, postoje i gradski mališani premijum brendova koji predstavljaju ozbiljan udarac na budžet.

Svi zamišljamo gradske automobile kao male, dosadne i jeftine, ali postoji nekoliko primera koji su sasvim drugačiji. Pojedini proizvođači su hteli da obezbede luksuz ekskluzivne limuzine u svojim malim gradskim automobilima, neki da naprave „džepne rakete“, a neki čisto da zadovolje prosečnu emisiju štetnih gasova cele game. Koji god razlozi da stoje iza njihovih odluka, u nastavku teksta predstavljamo tri mala automobila koji su vrlo čudni za ovaj segment, kako svojom pojavom tako i svojom visokom cenom.

Smart automobili su oduvek bio poznati po tome da su idealni za grad, a smart kao proizvođač koji shvata suštinu kada se pomenu mali automobili. Njihov model ForTwo je stekao ogromnu popularnost zbog svojih kompaktnih dimenzija, ali i premijum kvaliteta, jer je kompanija Smart u vlasništu Daimlera. Cena za Smart ForTwo jeste bila nešto viša, ali i dalje pristupačna većini kupaca. Međutim, nedavno je ova kompanija predstavila specijalnu ediciju modela ForTwo koji potpisuje Brabus, a početna cena iznosi čak 30.000 evra.

Da, ova verzija ima kožna sedišta koja su ručno šivena, zatim ekskluzivnu Racing Green boju spoljašnjosti, LED svetla, aluminijumske točkove od 16 inča, ali je to i dalje prevelika cena za automobil koji može da stane u prosečnu dnevnu sobu.

Za one koji od luksuza više vole brzu vožnju i sportski osećaj, tu je Abarth 595C Competizione, koji na našem tržištu ima početnu cenu od 29.550 evra. Naravno, osnova je Fiat 500, ali ova cena donosi ozbiljne performanse. Benzinski agregat zapremine 1,4 litara sa Garrett turbo punjačem razvija čak 180 KS, a potpunom ugođaju doprinosi i zvuk koji dolazi iz dvostrukog izduvnog sistema sa 4 otvora. Naravno, oznaka 595C otkriva da je reč o modelu koji se može voziti i bez krova, pa se u već pomenutom zvuku najviše uživa tokom lepih, sunčanih dana sa otvorenim krovom.

Sledeći model je jedan od najčudnijih automobila koji je predstavljen tokom ovog veka. Aston Martin zasnovan na Toyoti, sa 98 KS i potrošnjom goriva od 4l/100 km? Zvuči kao loš san, ali britanska kompanija je pre deset godina stvarno predstavila mali gradski automobil naziva Cygnet.

Radi se o rebrendiranoj Toyoti iQ koja je Aston Martinu poslužila kako bi ispunili tadašnje regulative Evropske unije koje su se ticale emisije štetnih gasova. Cygnet je prvobitno bio namenjen isključivo za britansko tržište, a prodaja je počela u januaru 2011. Početna cena za ovaj Aston Martin bila je oko 35.000 evra, što je u tom trenutku bilo oko tri puta skuplje od Toyote iQ. Samo dve godine kasnije, proizvodnja Cygneta je obustavljena zbog katastrofalno loše prodaje. Godišnji cilj prodaje bio je 4.000 primeraka, ali je ukupno prodato svega 300 Cygneta.

U junu 2018. Aston Martin je predstavio jedinstven primerak Cygneta po zahtevu kupca. Ovaj mali gradski automobil dobio je monstruozni V8 agregat zapremine 4,7 litara koji je razvijao 436 KS, a motor, menjač, oslanjanje, kočnice i točkovi su pozajmljeni iz modela Aston Martin Vantage S.

Komentari

Vaš komentar