Pojačana kontrola saobraćaja tokom manifestacija u Guči, Vrnjačkoj Banji i Nišu

Auto 05. avg 202219:08 > 19:112 komentara
MUP Republike Srbije/arhiva

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan rekao je da će, tokom manifestacija koje se održavaju u Guči, Vrnjačkoj Banji i Nišu, policija pojačano kontrolisati saobraćaj.

„Vršiće se pojačana kontrola učesnika u saobraćaju, sa akcentom na otkrivanje najtežih prekršaja koji utiču na bezbednost saobraćaja, kao što su upravljanje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, upravljanje pod dejstvom alkohola i kontrola brzine“, naveo je Belencan za RTS.

Pročitajte još

Kako je objasnio, kontrola će se vršiti nad vozačima, ali i pešacima.

Belencan je istakao da je upravljanje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u porastu.

„Protekla akcija, koja je trajala četiri dana, pokazala je da je 56 vozača otkriveno da upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, dok je pod dejstvom alkohola vozilom upravljalo 1.375 osoba“, ukazao je.

Kako kaže, ove brojke govore da vozači još uvek konzumiraoju alkohol i nakon toga upravljaju vozilom.

„Brojka od 274 vozača koja su zadržana govori da je još uvek prisutan alkohol, ali nažalost, prema našim podacima, povećava se i broj onih koji vozilom upravljaju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Saobraćajna policija se opremila sa droga testovima i u narednom periodu na svim ovim lokacijama će se vršiti kontrola“, navodi Belencan.

Ukazuje da su sprovodili i kontrolu pešaka – prelaženje ulice van pešačkog prelaza.

„Ali, ono što se takođe zanemaruje kod pešaka jeste korišćenje mobilnog telefona i slušalica. To je zakonom zabranjeno. Tako da se ne iznenade pešaci kada budu zaustavljeni od starane saobraćajne policije i bude im sačinjen prekršajni nalog upravo zbog učinjenog prekršaja – prelazak na pešačkom prelazu, ali nepropisno, zato što su ili razgovarali mobilnim telefonom ili su imali slušalice u ušima“, upozorio je Belencan.

Govoreći o broju vozača koji su tokom pojačane kontrole saobraćaja zatečeni da razgovaraju mobilnim telefonom, navodi da se tu situacija nešto popravila.

„Negde oko 1.500 vozača je otkriveno da upravlja vozilom i da razgovara mobilnim telefonom“, navodi.

Ukazuje da su istraživanja, koja su sproveli određeni univerziteti u svetu, pokazala da razgovor telefonom smanjuje psiho-fizičku sposobnost kao da je vozač pod uticajem alkohola, njegova pažnja je usmerena na pisanje poruka, prepoznavanje reči, teksta, sačinjavanje teksta.

Ukazuje da je tokom pojačane kontrole saobraćaja otkriveno 26.000 prekršaja.

„To nam pokazuje da je još uvek veliki broj onih koji ne poštuju propise“, naglasio je.

Apeluje na učesnike u saobraćaju da propisno i bezbedno učestvuju u saobraćaju jer, kako kaže, bezbednost saobraćaja pre svega zavisi od nas.

Komentari

Vaš komentar