Saobraćajni znak koji zbunjuje sve turiste u Grčkoj

Auto 06. mar 202313:586 komentara
myhfmyhmy
Alamy / Profimedia

Pronalaženje parking mesta u velikim urbanim centrima, ne samo Grčke, već i Evrope, je težak zadatak, zbog kog se mnogi dovijaju kako ne bi prekršili zakon i platili kaznu, a istovremeno omogućili korišćenje automobila u gradu.

Naravno, da ne biste kršili Zakon o drumskom saobraćaju i plaćali kazne, morate poznavati njegove odredbe ili, u ovom slučaju, imati sposobnost tumačenja saobraćajnih znakova.

Pročitajte još

Mnogi vozači, a posebno turisti u Grčkoj, zbunjeni su kada na početku ulice ugledaju saobraćajni znak sa precrtanom jednom ili dve uspravne linije, jer nisu sigurni u pravo značenje ovih zabrana, piše Nova.rs.

Dok je standardni znak za zabranu parkinga poznat većini vozača, nije ista situacija kada je u pitanju znak sa jednom ili dve precrtane linije.

Konkretni znak i dalje označava zabranu parkiranja vozila, ali linija ili linije koje se nalaze u centru znaka preciziraju meru, suštinski navodeći na koje mesece u godini se zabrana primenjuje, a na koje ne.

U tom slučaju, kada na putu naiđete na znak zabrane zaustavljanja ili parkiranja sa jednom uspravnom linijom u sredini, to znači da na toj strani puta na kojoj je postavljen saobraćajni znak ne bi trebalo da parkirate tokom neparnih meseci u godini (januar, mart, maj, jul, septembar i novembar).

Nasuprot tome, znak sa dve uspravne linije u sredini zabranjuje zaustavljanje i parkiranje u parnim mesecima, odnosno februaru, aprilu, junu, avgustu i decembru.

dtrymmyhmy
Alamy / Profimedia

Obično ova dva znaka koegzistiraju, najčešće se jedan postavlja na jednoj strani ulice, a drugi na drugoj strani.

Razlog zašto se to dešava najčešće je činjenica da je širina puta ili ulice ograničena, zbog čega ne može da podrži parkiranje vozila sa obe strane.

Alamy / Profimedia

Takođe, treba napomenuti da je potencijalni prekršaj kažnjiv po odredbama za nepropisno parkiranje, međutim u ovom slučaju kazna je 40 evra, a ne 80 evra – i registarske tablice se ne skidaju.

Objašnjenja saobraćajnih znakova u Grčkoj možete pogledati ovde.

U Srbiji je drugačije

I u Srbiji postoji isti saobraćajni znak koji nije u upotrebi, međutim njegovo značenje se razlikuje od onog u Grčkoj.

Kod nas znak „naizmenično parkiranje“ sa jednom uspravnom linijom označava stranu puta na kojoj je zabranjeno parkiranje neparnim danima (ne mesecima).

Dok znak „naizmenično parkiranje“ sa dve uspravne linije označava stranu puta na kojoj je zabranjeno parkiranje parnim danima (ne mesecima).

Pretragom interneta ustanovili smo da ova dva znaka imaju isto značenje koje se odnosi na parne i neparne dane (a ne mesece) i u Španiji, Poljskoj, Finskoj, Rumuniji.

Kako je došlo do toga da se samo u Grčkoj odnose na parne i neparne mesece u godini, potpuno je nejasno. Pretpostavka je da su znak „prepravili“ da ne bi svaki dan morali da menjaju stranu na kojoj parkiraju, posebno ukoliko žive u toj ulici, prenosi portal grčkainfo.

Komentari

Vaš komentar