Šta sve može da se dogodi gumama ako automobil stoji predugo na suncu

Auto 20. jun 202208:454 komentara
Shutterstock

Letnja vrućina može da učini mnogo stvari, a između ostalog može da utiče i na gume vašeg vozila. Najgora stvar koja se može dogoditi jeste da visoke temperature mogu da uzrokuju pucanje guma.

Zašto vrućina uzrokuje širenje i izduvavanje guma?

Vrućina može da ima ogroman uticaj na gume automobila. Pritisak vazduha u gumama raste kako temperatura raste. Porastom temperature, pritisak u gumama može da poraste do te mere da uzrokuje pucanje guma.

Pročitajte još

Čak i ako guma ne pukne, preterano napumpavanje može da uzrokuje prerano trošenje gume i utiče na kočenje. Tri su stvari u igri kada toplota uzrokuje povećavanje pritiska: vrući molekuli, trenje i sama guma.

Vrući molekuli – Svi materijali napravljeni su od atoma i molekula. Kada se molekuli zagreju, počinju da intenzivno vibriraju, a te vibracije uzrokuju širenje. Budući da se u vazduhu nalaze molekuli, lako je razumeti zašto se gume punjene vazduhom šire na letnjim vrućinama.

Trenje – Dok se vozite, gume su u kontaktu sa asflatom i to stvara popriličnu količinu trenja. Trenje pak stvara toplinu, koja čini vaše gume još toplijim tokom leta.

Guma – Molekule gume povezane su u duge, uvrnute lance (polimeri). Kada polimeri vibriraju, oni se skupljaju, a ne šire. Automobilske gume takođe imaju tačku pucanja. Zamislite obični balon – ako upumpavate mnogo vazduha u njega, on će na kraju pući. Ista stvar se može dogoditi s gumama kada su jako vruće, piše Aceable.

Na šta treba pripaziti

Tokom leta bi trebalo da obratite pažnju na nekoliko stvari kako ne bi došlo do pucanja guma. Najočigledniji znak da se gume pregrejavaju je ako su vruće na dodir. Ne vozite dok vam se gume ne ohlade.

Merač pritiska u gumama će vam reći da li su vaše gume prenapumpane zbog vrućine. Takođe, pripazite da gume budu ispravno napumpane.

Zamenite istrošene gume. Ako su vam gume već istrošene, sklonije su pucanju. Razmislite o nabavci “letnjih guma”, koje su dizajnirane tako da budu pogodnije za visoke temperature.

Obratite pažnju i na ograničenja brzine. Što sporije idete, manje će biti trenja. Manje trenja takođe znači i manje toplote.

Pripazite i na težinu tereta. Što je vaše vozilo više opterećeno, veća je verovatnoća da će gume pući.

Komentari

Vaš komentar