Stolar od starog automobila napravio drveni kamionet

Auto 06. jul 202113:371 komentar
Izvor: Anadolu/Muhittin Sandikci

Metin Tercan, stolar iz severnog turskog grada Rizea, na orginalan način pokazao je svoje stolarsko umeće tako što je stari automobil transformisao u kamionet koji je potpunosti napravio od drveta.

Tercan, dugogodišnji stolar u mestu Gunejsu, u istočnoj crnomorskoj regiji, pronašao je automobil proizveden 1988. godine, čiju je već zastarelu karoseriju dao na otpad, sačuvao je zdravi motor, a potom se odlučio na nesvakidašnji korak. Od malog automobila napravio je kamionet, a jedini materijal koji je koristio bio je drvo.

U svojoj maloj stolarskoj radnji Tercan je 18 meseci radio na drvenom kamionetu, praveći šasiju, poklopac motora, kućište, točkove, vrata…

Nakon godinu i po dana vrednog rada te utrošenih 50.000 lira (oko 5.000 evra) uspeo ga je podići na točkove. Njegov poduhvat naišao je na veliko interesovanje i na društvenim mrežama.

U razgovoru s novinarom Anadolije Tercan ističe kako je od oca nasledio stolarski zanat, a inače pravi nameštaj.

Bez ijednog eksera

Govoreći o tome kako je tekao celi ovaj proces, Tercan priča kako je na kamionetu radio na osnovu onoga što je zamislio u svojoj glavi, bez da je projekat prethodno stavio na papir.

„U svojoj glavi sam počeo dizajnirati. Ništa pre toga nisam stavio na papir. Da sam to uradio možda bi ispalo drugačije. Sve je trajalo 18 meseci, s projektom bi možda trajalo pet meseci manje. Neke delove sam menjao četiri i više puta. Sve je od drveta, šasija je drvena, samo pričvršćena čelikom. Sve sam na kraju uspeo sklopiti i spojiti motor“, priča Tercan.

Pojašnjava kako je tokom izrade kamioneta vršena impregnacija, odnosno postupak unapređivanja drveta raznim hemijskim materijama radi zaštite od vlage i štetočina.

„U celom automobilu nema niti jedan ekser, na nekim delovima postoje samo šarafi. Svi delovi od drveta su isprepleteni“, pojašnjava Tercan.

Dodaje kako su ga prijatelji upozoravali da automobil ne ostavlja na kiši, a on tvrdi da to za ovaj automobil, iako je od drveta, ne predstavlja problem.

„Vek ovog vozila u vodi je 1,5 puta duži od automobila od lima. Može ostati 20 godina u vodi, posle toga će opet biti isti automobil. Kiša, sneg za njega ne predstavljaju problem“, ističe Tercan.

Zadovoljan je i ponosan što je uspeo napraviti drugačiji i vrlo autentičan automobil.

Ponude iz inostranstva

Navodi kako je već imao veliki broj ponuda da proda svoj drveni kamionet.

„Bilo je mušterija iz inostranstva, Nemačke, Velike Britanije. Ranije sam odbijao o tome i razgovarati, međutim sada sam spreman dati ga nekome ko će ga dobro paziti i čuvati. Imao sam čak ponude da zamenim za model 2020“, priča Tercan.

U izradi kamioneta koristio je četiri različite vrste drveta, a već planira od drveta napraviti i terenca.

Komentari

Vaš komentar