Tesla seli sedište kompanije iz Kalifornije u Teksas

Auto 09. okt 202116:008 komentara
Izvor: Reuters/Matthew Childs

Čelnik Tesla Inc. Ilon Mask potvrdio je da proizvođač električnih automobila planira da svoje sedište preseli iz Pala Alta u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji u Ostin u Teksasu, gde gradi veliki automobilski i baterijski proizvodni kompleks.

Tesla se pridružio kompanijama Oracle, Hewlett Packard Enterprise i Toyota Motor u seljenju sedišta u Teksas iz Kalifornije, koja ima relativno visoke poreze i troškove života. Iako je Silicijumska dolina poznata kao centar razvitka novih ideja i kompanija, Teksas je poznat po jeftinijoj radnoj snazi i manje strogim regulacijama.

„Uzbuđen sam što mogu da najavim da selimo sedište u Ostin u Teksasu“, rekao je Mask na godišnjem sastanku kompanije, koji je održan u fabrici automobila u Teksasu.

„Ne radi se o tome da Tesla napušta Kaliforniju“, rekao je, dodavši da planira da poveća proizvodnju u fabrikama u Kaliforniji i Nevadi za 50 posto.

„Fabrika u Frimontu je „zakrčena“ i ljudima je teško da priušte domove u Kaliforniji“, rekao je.

Milijarder Mask se preselio iz Kalifornije u Teksas u decembru, kako bi se fokusirao na novu fabriku i svoju raketnu kompaniju SpaceX, koja ima lansirno mesto na jugu savezne države.

Mask je imao klimavu vezu s Kalifornijom u nekoliko navrata, preteći da će preseliti sedište Tesle i buduće programe u Teksas, tokom spora o zatvaranju Tesline fabrike u Frimontu zbog kovida-19.

Komentari

Vaš komentar