Posle koliko vremena unutrašnja rasveta u automobilu može da isprazni akumulator

Auto 19. jan 202207:294 komentara
Izvor: Profimedia / Yantimir Mingazitdinov / Alamy

Ukoliko zaboravite da ugasiti svetla ili ne zaključate vrata, kod nekih modela vozila ostaće vam svetlo u unutrašnjosti.

Koliko je potrebno da se akumulator isprazni? Na to pitanje odgovor je za HAK Reviju dao Marin Morava, tehnički savetnik u Hrvatskom autoklubu.

Akumulatori manjeg kapaciteta kod, na primer, benzinskih motora ako prenoće s uključenim osvetljenjem putničkog prostora mogu da se isprazne do nivoa da idući dan više nije moguće pokrenuti motor, što je zapravo i najčešći problem. Najčešće će ovaj problem obuhvatiti akumulatore vozila koji su stariji od dve godine i zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja smanjen im je kapacitet.

Najčešće starija vozila su opremljena s jednom rasvetnom sijalicom putničkog prostora od 5W pa do vozila koja imaju tri sekcije osvetljenja u prednjem putničkom delu prostora. Opremljenija vozila mogu imati i osvetljenje zadnje klupe i putničkog prostora – tipa karavanska vozila – što znatno povećava broj sijalica pa umesto jedne bude ih pet.

Pročitajte još:

Prema tome, struje koje mogu proticati u stanju mirovanja se kreću otprilike od 0,4 ~ 2 A u zavisnosti od broja sijalica, što može starijem akumulatoru predstavljati problem ako je u pitanju veći broj rasvetnih pozicija. Problemi s pokretanjem motora mogu nastupiti već nakon povratka vozilu nakon petog sata rada istih sijalica u stanju mirovanja. Ostaće nešto struje u vozilu za manje potrošače, ali je to nedovoljno da startujete motor.

Ovaj tip problema se najčešće dogodi vozačima ako se vrata vozila u potpunosti ne zatvore ili se unutrašnja rasveta uključi na prekidaču završetkom vožnje kako bi se nešto pročitalo i završetkom putovanja se napušta vozilo, a prekidač se ručno ne vrati na automatsko isključivanje i napusti se vozilo očekujući da će se unutrašnja rasveta sama isključiti.

S obzirom na to da je svetlo bilo uključeno predveče idući ponovni kontakt s vozilom je ujutro i već se možemo naći zatečeni jer vozilo ne reaguje na daljinski ključ i moramo ući u vozilo pomoću mehaničkog ključa.

Mnoga vozila imaju funkciju „soft gašenja“ unutrašnje rasvete od 2 do 10 sekundi nakon zaključavanja vozila. Kad zaključavamo vozilo već po automatizmu očekujemo da će se to svetlo ugasiti. No, ako ne zatvorimo vrata dovoljno, ona će ostati uključena na nekim modelima.

Srećom, na ovaj problem nova vozila uglavnom su imuna jer čak i u slučaju otvorenih vrata sledi gašenje svetala za desetak minuta. Ako imate stariji model, nije loše pričekati nakon zatvaranja vozila da se svetla ugase. Kontrolišite jeste li isključili sve potrošače u vozilu od spoljašnjeg do unutrašnjeg osvetljenja, kao i priključenih potrošača u auto upaljaču.

Komentari

Vaš komentar