Vozači je se užasavaju: Šta treba da radite kada se upali “Check engine” lampica

Auto 15. jul 202221:44 > 22:5952 komentara
automobil kontrolna tabla lampica motor
Izvor: Shutterstock

Žuta lampica za proveru motora samo je jedna od brojnih signalnih lampica na instrument tabli, ali njena važnost je velika i ukoliko je ignorišete, može doći do ozbiljnog kvara na automobilu.

Šta učiniti kad se upali?

Simbol u obliku bloka motora trebalo bi da vidite samo prilikom uključivanja automobila kada sve lampice zasvetle. Upali li se tokom vožnje, shvatite je vrlo ozbiljno. Najbolje bi bilo da što pre odete do servisa u kojem će vam uraditi dijagnostiku automobila i saznati razlog za upaljenu lampicu. Lampica “Check engine” ne označava kvar ili problem zbog kojeg biste odmah morali da zaustavite vozilo, slobodno nastavite vožnju, ali posetite servis što pre.

Ipak, u kombinaciji s paljenjem ove lampice može da se dogodi da automobil uđe u takozvani “Safe mode” način rada sa smanjenom snagom i brzinom kako bi se sprečila oštećenja na pogonskom sklopu. U tom slučaju uputite se u servis odmah, jer nije nimalo ugodno voziti automobil s minimalnom snagom na raspolaganju.

Lampica ne svetli već treperi, šta je to?

Za razliku od situacije kad lampica konstantno svetli, treperenje “Check engine” simbola znači ozbiljniji problem koji može da znači mogućnost neposredne opasnosti za motor. To je znak da se odmah uputite u servis, a preporučljivo je da automobil, iako nije ušao u “Safe mode” način rada, vozite što je nežnije moguće.

Koji su najčešći razlozi za paljenje lampice kontrole motora?

Ova lampica može da upali upaliti zbog raznovrsnih razloga i često je slučaj da se ne radi o nekom ozbiljnom problemu koji bi zahtevao skupe popravke. Ona može da označava probleme s mnogim delovima motora, usisnog i izduvnog sistema, poput usisnog ventila, senzora protoka vazduha, lambda sonde…

Često su razlozi za njeno paljenje napuknute cevi na usisu i izduvu motora. Da bi se saznao tačan razlog paljenja lampice nužno je automobil priključiti na uređaj za dijagnostiku pomoću kojeg će se u većini slučajeva odmah saznati što je uzrok za upozorenje.

Kako se obavlja dijagnostika motora?

Čitav proces traje manje od pola sata i u većini servisa će vam to uraditi odmah, bez potrebe da dogovarate poseban termin. Dijagnostiku motora možete napraviti i sami ako posedujete sopstveni uređaj. Oni su lako dostupni u slobodnoj prodaji, ali pri kupovini morate da pazite da odaberete model koji je kompatibilan s vašim automobilom.

Sme li lampica da se jednostavno ugasi?

Lampicu je pomoću OBD2 dijagnostike moguće ugasiti i “majstori iz susedne garaže” neretko tako pokušavaju da reše problem kad im razlog paljenja lampice nije potpuno jasan. Često to rade i na zahtev samih vlasnika vozila koje lampica jednostavno živcira. I zaista, u nekim retkim slučajevima lampica se može upaliti bez pravog razloga i nakon gašenja se više neće paliti, piše Jutarnji list.

Komentari

Vaš komentar