Vozači zbog „Oka sokolovog“ maskiraju registarske tablice, kazne i 25.000 dinara

Auto 11. avg 202108:45122 komentara
Izvor: N1

Godinu dana od uspostavljanja sistema za otkrivanje nepropisno parkiranih automobila u Beogradu, poznatog kao "Oko sokolovo", nadležni kažu da se taj sistem pokazao kao veoma efikasan i da se mesečno građanima napiše oko 10.000 kazni. Pomoćnik načelnika komunalne milicije Ranko Šekularac za N1 kaže da se kazne kreću od 5.000 do 25.000 dinara - za one najbahatije vozače. Pojedini pokušavaju da izbegnu "Oko sokolovo" tako što na registarske tablice lepe selotejp trake i zaštitne maske, ali se onda suočavaju sa još većom kaznom koju moraju da plate.

Šekularac kaže da je posle godinu dana rada „Oka sokolovog“ može da kaže da je u pitanju naizgled složen sistem kontrole parkiranja, ali da on zapravo to nije pošto se posredstvom nekoliko kamera prati parkiranje na ulicama grada.

Povezane vesti

Ono što kamere zabeleže pronosi se na centralni sotver u Mekenzijevoj ulici i nemoguće je da se izbriše ono što je konstatovano kao prekršaj, kaže Šekularac.

On ističe da su na početku u ceo posao ušli oprezno i s rizikom i da su se plašili reakcija građana, ali da su oni od prvog dana dali podršku tom načinu rada i da traže da se i njihove ulice uvrste u sistem rada „Oka sokolovog“.

Šekularac kaže da su na početku krenuli sa 110 ulica, a da ih je sada skoro 330, 340 koje pokrivaju.

Upitan koje su najproblematičnije ulice, on kaže da se stanje menja jer gde su najprisutniji – brzo se uspostavi komunalni red.

Trenutno su, kako kaže, problematični Bulevar krlja Alaksandra, Mileševska, Sarajevska i Bulevar Zorana Đinđića ali to nije ni blizu kako je bilo u početku.

On je kao najapsurdnije primere pokušaja da se izbegne „Oko sokolovo“, uz napomenu da se radi o izolovanim slučajevima, naveo pokušaje da se izbegne odgovornost tako što su prekrivali registarske oznake zaštitnim maskama i selotrejp trakama da budu nečitljivi za sistem.

To je, ipak, kako kaže, uzaludan pokušaj – a iz jednog prekršaja ulazite u drugi prekršaj u kome ima i elemenata krivične odgovornosti, a odnosi se na falsifikovanje službenih isprava.

U takvim sljučajevima komunalna milicija reguje u najkraćem roku, dolazi i izdaje nalog Parking servisu za uklanjanje vozila, a u pitanju je onda dodatni trošak za vozače koji moraju da plate kaznu i za uklanjanje vozila sa javne površine, pored one za nepropsino parkiranje.

Novčani rapson kazni zavisi od javne površine na kojoj se vozilo zatekne, pa vozači koji se parkiraju u delu trotoara ili kolovoza gde ne saobraća javni prevoz plate 5.000 dinara, a oni najbahatiji koji se parkiraju na zelenoj površini, u žutoj traci ili na šinama plaćaju 25.000 dinara za učinjeni prekršaj.

Komentari

Vaš komentar