Zašto Formula 1 nema žene među vozačima?

Auto 01. avg 202207:2846 komentara
Izvor: REUTERS/Molly Darlington

Prošlo je 46 godina otkako je žena poslednji put učestovala u trkama Formule 1, a prepreke da se pojavi nova učesnica su i dalje ogromne. Ipak, postoji nada da će u budućnosti to da se promeni.

Kako navodi sajt skysports, Serija W je ženski šampionat koji se održava od 2019. godine i služi kao odgovor na muški šampionat Formula 1, a privukao je veliki interes javnosti. Takođe, sve više žena učestvuje u kartingu, pa te dve stvari dižu nadu da će uskoro žena da se pojavi i u Formuli 1.

Učesnice Serije W, Džejmi Čedvik, Ebi Iton, Sara Mur i Ebi Puling analizirale su kakav je položaj žena u ovim sportovima za Skajsports. Naime, poslednja učesnica Formule 1 bila je Italijanka Lela Lombardi, koja se 1976. takmičila za veliku nagradu Italije. Ona je bila i prva učesnica Formule 1 koja je osvojila neku veliku nagradu. U novije vreme je Suzi Vulf učestvovala u probnim vožnjama Formule 1, ali je i to bilo pre osam godina.

Iton smatra da je šansa da žena ponovo učestvuje u Formuli 1 mnogo veća danas nego pre 20 godina, kada je ona počinjala profesionalno da vozi. Dodaje i da ne misli da će do toga doći u narednih par godina, ali da bi moglo da se desi kroz pet do sedam godina. Po njoj bi to mogla da bude neka od učesnica u današnjim karting trkama, jer bi morala da bude mlada, da ima jake finansije iza sebe kao i da ima nekoga ko bi vodio računa da pravi prave poteze koji bi joj omogućili da napreduje u karijeri.

Puling navodi da se žene danas najviše vide u kartingu i da je to veoma pozitivna promena kao i da jedva čeka da vidi da neka od njih dođe i do Formule 1.

A koje su prepreke za žene u Formuli 1?

Mur smatra da tu ima velikih problema jer nema finansijske podrške niti prilika za vožnju, a Serija W je tek u začetku i koristi mnogo sporija vozila od Formule 1.

Čedvik, koja ima 24 godine, je možda i najbrži vozač među ženama Britanije, pošto je pobedila mušku konkurenciju kao junior, a osvojila je i obe titule Serije W dosad. Ipak, čak ni ona nije ni blizu Formule 1. Učesnica je Vilijamsovog trenažnog programa za brze vozače, ali još nije primljena u Formulu 3, koja je dva stepenika ispod Formule 1.

Ona dodaje da postoje razne prepreke, ali glavna je svakako novac bez obzira o kom se polu radilo. Takođe objašnjava i da postoje fizički problemi za žene jer su bolidi dizajnirani za muškarce, pa bi morali da se dizajniraju novi koji pogoduju ženama, a pošto žena vozača praktično nema u F1 onda nema ni interesa da se uloži u to.

Ipak, i ona zaključuje da žene pokušavaju da se uključe u trke i pored toga, i da se to danas najbolje vidi u kartingu.

Komentari

Vaš komentar