Zeković: Štetna odluka ako Srbija bude zaostajala u 5G mreži

Biznis 30. dec 202011:05 > 11:12 3 komentara
Milija Zeković SBB
Promo

Izvršni direktor kompanije SBB Milija Zeković, u prvom velikom intervjuu za nedeljnik Vreme, izjavio je da bi razumeo zašto Vlada zaustavlja proces uvođenja 5G mreže "da je održana aukcija i da se niko od operatora nije javio".

„Ako postoje zainteresovani operatori pored nas, ne vidimo nijedan realan razlog za odlaganje“, objašnjava Zeković.

Na temu gradnje 5G mreže u Srbiji, premijerka Ana Brnabić poručila je da građanima ova tehnologija nije potrebna, dok je ministarka zadužena za telekomunikacije Tatjana Matić rekla da nema novca zbog ekonomske krize izazvane koronavirusom.

POVEZANE VESTI:

„Neka Vlada javno saopšti koji to operatori ne žele da ulažu novac u 5G infrastrukturu, da bude jasno zbog koga se sve zaustavlja“, istakao je Zeković i podsetio da je komercijalnu uslugu 5G mreže do septembra ove godine omogućilo 17 zemalja Evropske unije. „Veliki je značaj za razvoj svake zemlje imati 5G“, uveren je Zeković koji smatra da je zato „štetna odluka ako Srbija bude zaostajala u tome“.

Na pitanje da li je 5G potreban Srbiji, objašnjava: „Nema dileme, 5G mreža je neminovna budućnost koju treba da omogućimo našim građanima“.

Interesovanje za izgradnju 5G mreže SBB kompanija je iznela u nedavnom saopštenju za javnost „jer je to u interesu građana i privrede, a takođe to bi značilo širenje našeg portfolija u pravcu koji želimo“, rekao je Zeković. Smatra da građani Srbije zaslužuju tehnološke inovacije, jednako kao u Bugarskoj, gde United Grupa, koja je vlasnik SBB kompanije, već pruža 5G uslugu, ili Hrvatskoj i Sloveniji gde, kako kaže, planira gradnju ove mreže. „Aukciju je najavila i obećala Vlada Republike Srbije“, podseća i dodaje: „Ne želim da verujem da će država doneti odluku da zaustavi ovaj proces samo zato što neki operator nema novca ili ne želi da sada investira u ovu tehnologiju“.

Prema istraživanjima koje je SBB sproveo, 96 odsto SBB korisnika misli da su napravili dobar izbor odabirom operatora. Osnovne asocijacije na SBB su kvalitet i ekskluzivna ponuda kanala – N1, Nova S, Sport Klub i drugi. SBB korisnici posebno ističu brzinu interneta, izbor kanala i mogućnost vraćanja programa unazad.

U intervjuu Zeković se osvrnuo i na to da je SBB često na meti tabloida, ali i najviših predstavnika vlasti. „SBB kompanija pruža usluge za tri miliona korisnika i ima udeo od 46 odsto tržišnog učešća televizijskih usluga“, izjavio je Zeković i dodao: „Činjenica je da SBB trpi velike pritiske konkurencije, da smo svedoci opstrukcija na različitim nivoima i da se zloupotrebljavaju podaci naših korisnika“.

Osim cenovnog udara, izdržali smo pritiske konkurencije i napade, rekao je Zeković i ocenio da se napadi konkurencije ne mogu podvesti pod fer tržišnu utakmicu. Uprkos tome, kako objašnjava, ostvaren je planirani rast. „Pokazali smo da je SBB snažna kompanija, čiji tim čine profesionalci, vredni zaposleni koji su zaslužni za to što smo uspeli da nastavimo sa rastom“, kako kaže, broja korisnika i prihoda.

Zeković ističe da su tehnološke inovacije jedini način na koji možemo da idemo dalje i postižemo više.

„Verujem da ćemo u narednim godinama dodatno učvrstiti poziciju koju danas imamo“, naveo je i dodao želju da će „portfolio upotpuniti uslugom koja nam u ovom trenutku nedostaje – mobilna telefonija“.

„Nova generacija mobilnog interneta utiče na stvaranje boljih uslova za rad”, ali i kako je objasnio, razvoj industrije, formiranje bezbednih i pametnih gradova.

Kompanija SBB je baš zbog toga, „verujući da i građani Srbije zaslužuju taj tehnološki standard“, odlučila da objavi da „želi da investira u gradnju 5G mreže u Srbiji“, zaključuje Zeković.

SBB je deo United Grupe, u okviru koje posluje i TV N1.

Komentari (3)

Vidi sve komentare