A1 za partnera u uvođenju 5G mreže u Srbiji izabrao Nokiju

Ekonomija 30. avg 202113:06 2 komentara
Telefon, mobilni telefon, društvene mreže, fotografija, leto, aplikacija,
Shutterstock

A1 Telekom Austrija Grupa objavila je da je izabrala skandinavske dobavljače Nokiju i Erikson za partnere u uvođenju 5G mreže na tržištima Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bugarske. Partner kompanije A1 (nekadašnji Vip) u Srbiji biće, kako se ističe u saopštenju - Nokija.

„Nokia i Erikson su naši dugogodišnji i pouzdani strateški partneri, zbog čega smo odlučili da saradnju sa njima proširimo, kako bismo spremno dočekali uvođenje 5G tehnologije na tržištima Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bugarske, koje se očekuje u narednom periodu“, izjavio je Aleksander Kuhar, direktor sektora za tehnologiju i usluge budućnosti u A1 Telekom Austrija Grupi.

Pročitajte još:

A1 Srbija će se za pripremu svoje mreže za uvođenje 5G tehnologije osloniti na Nokiju, navodi se u saopštenju.

„Da bismo podržali kontinuirani rast internet saobraćaja uveliko radimo na proširenju pristupne, transportne i core mreže, što je ujedno i priprema naše infrastrukture za nove tehnologije koje očekujemo. Intenzivan rast saobraćaja, koji je pandemija ubrzala, dodatno je pojačao potrebu za uvođenjem novog spektra i nove tehnologije koje imaju bolju spektralnu efikasnost“, kaže Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku A1 Srbija i A1 Slovenija.

Tehnologiju pete generacije, kako se ukazuje u saopštenju, karakterišu znatno veći kapacitet, odnosno velike korisničke brzine, manje kašnjenja i znatno veći broj povezanih uređaja.