Potpisan ugovor o obnovi barske pruge

Biznis 10. dec 201511:07 > 11:07
Freeimages/alitaylor

Predstavnici srpskih i ruskih železnica potpisali su u Beogradu ugovor o obnovi barske pruge na deonici Resnik - Valjevo, u dužini od 77 kilometara, koja će biti finansirana sredstvima ruskog kredita u iznosu od 80 miliona dolara.

Ugovor su potpisali generalni direktor preduzeća „Infrastruktura Železnice Srbije“ Goran Maksić i generalni direktor kompanije ruskih železnica „RžD Internešnel“ Sergej Pavlov.

Maksić je istakao da se očekuje da radovi budu završeni u aprilu 2017. godine, nakon čega će brzina vozova na toj deonici sa sadašnjih između 30 i 50 kilometara na sat, biti podignuta na 120 kilometara na sat.

On je istakao da je to prva deonica barske pruge kroz Srbiju koja će biti rekonstruisana i modernizovana.

Ruske železnice su veoma zadovoljne saradnjom sa srpskim železnicama, rekao je Pavlov nakon potpisivanja ugovora i dodao da su na upravo završenom konkursu za izbor najboljeg inostranog partnera juče izabrane upravo srpske železnice.

On je najavio da će 15. decembra iz Moskve krenuti za Beograd prva dva od ukupno 27 ruskih vozova koje je Srbija kupila od Rusije zahvaljujući sredstvima ruskog kredita od 100 miliona dolara.

Pavlov je rekao da se isporuka prva dva voza realizuje čak dva meseca pre roka.

Barska pruga izgrađena je pre 40 godina i od tada nije bilo ozbiljnijih radova na njenom remontu.