Stručnjaci protiv prodaje Telekoma

Biznis 10. dec 201514:01 > 14:03
N1

Stručnjaci su uputili apel Vladi Srbije da ne prodaje Telekom Srbije jer ta kompanija može da izdrži konkurenciju i da bude profitabilna. Premijer Aleksandar Vučić trebalo je danas da donese odluku o prodaji Telekoma, ali je to odloženo za sutra.

„Pogubna bi bila odluka da se Telekom proda nekoj od stranih kompanija, odnosno investicionih fondova, uz obrazloženje da ne može da izdrži konkurenciju i da država nije sposobna da vodi tu kompaniju“, navodi se u saopštenju koje su potpisali Aleksandra Smiljanić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i bivša ministarka za telekomunikacija, Jasmina Vujić i Predrag Petrović, članovi Akademije inženjerskih nauka Srbije.

Oni su ukazali da premijer Srbije nije razgovarao sa stručnjacima o prodaji Telekoma, iako su oni skoro godinu dana tražili sastanak sa njim.

U saopštenju se podseća da je Akademija inženjerskih nauka Srbije početkom godine uradila analizu koja je pokazala da Telekom nikako ne treba prodavati, a koja je, zajedno sa otvorenim pismom 210 vrhunskih stručnjaka iz Srbije i 11 zemalja u svetu, prosleđeno više puta Vladi, predsedniku Srbije, i svim poslanicima.

„Dozvolite stručnjacima da pomognu u budućoj optimizaciji poslovanja Telekoma, kao regionalnog lidera i jedne od najprofitabilnijih i strateški najvažnijih kompanija u Srbiji, koja je 2014. bila proglašena i za najvećeg regionalnog investitora. Šta bi nam rekli Pupin i Tesla?“, navodi se u apelu poslatom Vladi Srbije.

Za preuzimanje 58 odsto akcija Telekoma stiglo je šest ponuda, a odluka Vlade Srbije o najboljoj ponudi zavisiće ne samo od ponuđene cene već i od investicionog i socijalnog programa, saopšteno je ranije.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.