U petak odluka o Telekomu, premijer kaže da mu nije lako

Biznis 10. dec 201515:03 > 15:08
N1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra doneti konačnu odluku o prodaji Telekoma. On je rekao da želi još jednom da sasluša mišljenje privatizacionog savetnika i da postoje različita mišljenja i u Vladi Srbije o ponudama za Telekom.

Vučić je, na konferenciji za novinare sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, ocenio da će verovatno „za promenu“ on da bude kriv zbog odlaganja, ali i poručio svima da će odluka biti doneta surtra i da se spreme da „pucaju iz svog oružja“.

“Ja ću biti kriv kakvu god odluku da donesem“, rekao je Vučić i dodao da će pokušati da donese odluku koja je u interesu Srbije i da je to jedino čime se rukovodi. „Nije lako takvu odluku doneti”, dodao je on.

Ranije je premijer najavio da će danas odlučiti da li će se o prodaji Telekoma pregovarati sa jednim ponuđačem za kupovinu većinskog udela u Telekomu Srbije koji je, po oceni privatizacionog savetnika, dao nabolju ponudu.

Za preuzimanje 58 odsto akcija Telekoma stiglo je šest ponuda, a odluka Vlade Srbije o najboljoj ponudi zavisiće ne samo od ponuđene cene već i od investicionog i socijalnog programa.

Privatizacioni savetnik za Telekom je francuska kompanija Lazard, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je jula ove godine.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.