Irska privreda raste punom parom, mogla bi da prestigne Kinu

Biznis 10. dec 201515:48 > 15:53
Freeimages/maxi mcdonnell

Ekonomija Irske napredovala je u trećem kvartalu brže od ekonomija preostalih članica Evropske unije, pokazali su zvanični podaci u Dablinu.

Irski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 1,4 odsto u tri meseca zaključno sa septembrom, nakon rasta od 1,9 odsto iz prethodnog kvartala, navodi irski Zavod za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

Ekonomsku aktivnost mahom je podstakla snažna domaća tražnja i rast proizvodnje u većini privrednih sektora. Prosečna stopa rasta u devet meseci, zaključno sa septembrom, od čak 7,0 odsto, najsnažnija je među 28 članica EU.

„Irska bi ove godine mogla da zabeleži snažniji privredni rast od Kine. Podaci iz trećeg kvartala ukazuju na to da je Irska ponovo najbrže rastuće privreda evrozone“, rekao je analitičar kompanije Kapital ekonomiks Entoni Bart.

Prošlogodišnji privredni rast Irske od 5,2 odsto takođe je bio najbrži u EU, a Irska je 2013. postala prva zemlja evrozone koja je izašla iz programa međunarodne finansijske pomoći nakon dugotrajne budžetske štednje i podizanja poreza.

Irski ministar finansija Majkl Nunan izjavio je da su ekonomski rezultati potvrdili da je privredni oporavak Irske konačno čvrsto utemeljen. „Snažan privredni oporavak doveo je do otvaranja novih radnih mesta i oštrog pada nezaposlenosti, koja je smanjena za više od šest procentnih poena u odnosu na vrhunac krize i sada iznosi 8,9 odsto“, rekao je Nunan.

Evropska komisija veruje da će irski BDP ove godine porasti 6,0 odsto u odnosu na prognozu rasta od 1,9 odsto u EU i 1,6 odsto u evrozoni.