Vučić: Odluka o Telekomu kasnije danas ili u ponedeljak

Tanjug/Tanja Valič

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da još nema odluke o prodaji Telekoma. Vlada zaseda u 16 sati, a moguće je da će se nešto više znati tek u ponedeljak, naveo je.

Premijer je naveo da je teško doneti odluku o Telekomu, jer nije u „pitanju srebrnina“.

Još postoji dilema da li sada pristati na ponuđenu cenu ili da se sačeka pet godina da se to preduzeće još razvija. On je naveo da Telekom ne vredi koliko su pričali, ali da ne vredi ni malo.

„Da je ponuđeno 100 miliona evra više, ne bismo imali dilemu“, rekao je Vučić, dodajući da je odluka teška.

Mnogo toga je uticalo na smanjenje ponuđene cena, kaže Vučić i dodaje da je to „valjda u Srbiji uobičajeno i to dobro znate da smo majstori da sebi odmognemo.

„Geniji smo za to“, konstatovao je premijer.

Vučić je rekao da investitor računa da će imati problema kad preuzme Telekom zbog onoga što je dogovoreno sa zaposlenima i sindikatima, kao i drugim problemima sa kojima bi se suočili nakon preuzimanja kompanije.

„I to je doprinelo delimičnom snižavanju cene“, rekao je Vučić napomenuvši da je za zaposleno obezbeđeno sto miliona za otpremnine i druga socijalna davanja, kao i 50 miliona za socijalne gubitke.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić u četvrtak je najavio donošenje odluke o eventualnoj prodaji Telekoma Srbija za danas i objasnio da želi poslednji put da sasluša privatizacionog savetnika za domaćeg operatera, kompaniju Lazard.

„To se dešava jer imamo različita mišljenja i procene među ministrima“, rekao je Vučić u četvrtak.

„Želimo da smanjimo nezaposlenost na manje od 15 odsto u naredne dve godine“

Premijer Vučić izjavio je da moramo da idemo u korak sa svetom, da lično nema bojazni za ekonomsku budućnost Srbije i da nas ako budemo odgovorni i vredni kao prethodnih godinu dana čeka dobra i sigurna budućnost.

Vučić je obišao pogon Lames, u Sremskoj Mitrovici, u koji su uložili italijanski investotori, ali i Vlada Srbije. Vlada će to i dalje činiti, poručio je premijer, i u svakoj drugoj prilici kada neko hoće da uloži u nova radna mesta.

„Mi smo kao Vlada Srbije dali 900.000 evra za ovaj pogon, i ukoliko budete zapošljavali veći broj ljudi mi smo spremni da pomognemo, jer je to od najvećeg nacionalnog interesa, želimo da smanjimo nezaposlenost na manje 15 odsto u naredne dve godine. Imajući u vidu nasleđe sa kojim smo se suočili na dobrom smo putu i da sustignemo neke zemlje EU“, naveo je Vučić.

On je zahvalio italijanskim partnerima i rekao da je za ovaj projekat posebno zaslužan ambasador Đuzepe Manco, koji je, dodao je, osvedočeni prijatelj Srbije.

Pozvao je italijanske kompanije da ulažu u Srbiju i obaćao da ćemo im ponuditi bolje nego Rumunija.

„Rekao sam već da ćemo mi u Srbiji uvek biti u stanju, da se ne naljute naše rumunski prijatelji, da ponudimo bolje uslove za poslovanje. Pozivamo zato sve italijanske kompanije i preduzeća, jer mi nimalo ne zaostajemo za našim rumunskim prijateljima, a želimo da učimo od naših italijanskih prijatelja“, rekao je premijer.

Zahvalivši premijeru Italije Renciju na podršci Srbiji na evropskom putu Vučić je primetio da „imamo mnogo usijanih glava jer misle da treba da oteramo EU odavde, da pokažemo kako smo jaki i veliki iako to što dolazi iz EU obezbeđuje stotine hiljada radnih mesta i to je jedna od suštinskih i egzistencijalnih stvari za Srbiju“.