Od 30 firmi u vlasništvu grada, gubitaši Sava centar i GSP

Biznis 11. dec 201515:22 > 15:34
Tanjug/Tanja Valič

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević izjavio je da Grad neće morati da izdvaja za subvencije javnim preduzećima, jer od ukupno 30 njih u kojima je osnivač, dva su gubitaša - Sava centar i GSP, koji će, kako je najavio biti restrukturirani u 2016.

„Javni sektor Grada je bio predimenzioniran i haotičan, ali smo uspeli da od gubitaša napravimo sektor koji pravi dobit. Sad novac koji je izdvajan za subvencije tim firmama, može da se preusmeri na podsticaj malim i srednjim preduzećima”“, rekao je Milosavljević na predstavljanju ankete 100 preduzeća u Privrednoj komori Beograda, a koju je spoveo američki USAID.

Milosavljević je istakao da je Beograd počeo da sluša privrednike i da sistemski analizira zatečeno stanje, i tu su, kako je naveo, identifikovane tri ključna pilona za unapređenje sveobuhvatnog poslovnog ambijenta u Beogradu.

„Prvo je stabilan makro ambijent, a najbolji dokaz da je to rešeno je to što je deficit u gradskoj kasi sa 20 odsto ukupnih prihoda, predlogom budžeta za 2016. smanjen na 6,4 odsto. Drugo su veliki projekti, koji povlače i angažovanje kooperanata i zato je, kako je rekao, jedan od osnovnih projekata Beograd na vodi. “Taj projekat već ima, a tek će imati ogromne posledice na poboljšanju ambijenta“”, rekao je Milosavljević.

Treće je podsticaj preduzetništva, gde je prioritet podsticaj i unapređenje ambijenta za mala i srednja preduzeća, a Grad Beograd je, sa PKB kao mogućnost uveo šalter za preduzetnike gde će oni na jednom mestu imati sve podatke od administrativnih pa na dalje, kao podrška njihovom biznisu.

Predsednik PKB Milivoje Miletić izjavio je da danas govoriti o ambijentu privređivanja znači govoriti i o detaljima, da zaista ima potrebe da se neke stvari približe standardima razvijenih ekonomija. Direktor USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Džo Lauter, govoreći o anketi, rekao je da je u nekim oblastima napravljen pomak, poput izdavanja građevinskih dozvola, inspekcijskog nadzora.

On je istovremeno istakao da se privrednici žale na parafiskalne namete, zatim su loše ocenjenili naplatu poreza, iako su, istina, videli poboljšanja uvođenjem elektronskih servisa. Lauter je naveo da je privredi problem i pristup finansiranju, i naveo da tu nema napretka tokom pet godina koliko USAID radi ovo istraživanje.

“Bez rešenja tog problema, Srbija će imati problem i sa rastom. Rast mora da dođe od malih i srednjih preduzeća, a mali biznis sada ne dobija finansiranje da bi mogao da investira u ljude, opremu i sve što im treba za rast”, upozorio je on.