Vlada Srbije odlučila da ne proda Telekom

Biznis 11. dec 201516:22 > 19:56
Tanjug/Oksana Toskić

Vlada Srbije odlučila je da ne pristupi prodaji Telekoma Srbije, saopštio je premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade, rekao da iako je ponuđena cena viša nego 2011. godine, ona nije zadovoljavajuća.

„To je bila jedina moguća odluka s obzirom na cenu kakvu smo imali“, rekao je premijer.

Vučić je rekao da ne sme da otkriva detalje ponude, samo je naveo da je reč o jednom američkom investicionom fondu. Ta ponuda bila je jedina od šest pristiglih, koju je Vlada uzela u razmatranje.

Upitan da li će biti raspisan poziv za profesionalni menadžment u Telekomu, Vučić je rekao da će Vlada o sledećim koracima odlučivati narednih dana, ali da će se verovatno odlučiti za neki sličan model.

Vučić je rekao i da se razmišlja o prodaji manjinskog paketa akcija, ali ni o tome nije mogao da iznese detalje.

Premijer se, kako je rekao, nada da će za četiri godine Telekom povećati svoje performanse, te da će cena realno biti veća nego što je sada ponuđena.

Podsetimo, Vučić je u četvrtak je najavio donošenje odluke o eventualnoj prodaji Telekoma Srbija za danas i objasnio da želi poslednji put da sasluša privatizacionog savetnika za domaćeg operatera, kompaniju Lazard.

Agencija za privatizaciju objavila je 3. jula poziv za prikupljanje neobavezujucih ponuda za učešće u prodaji kapitala Telekoma Srbija, a ponude je dostavilo šest kompanija.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.

Bušatlija pozdravlja odluku Vlade o Telekomu

N1

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Buštlija izjavio je, gostujući u Dnevniku televizije N1, da je odluka da se Telekom ne proda dobra. On je ocenio da je javna uprava pokazala ozbiljnost i svojom odlukom zaštitila interesa građana.

Prodaja Telekoma je, prema njegovim rečima, loša iz jednog razlog – ako država uzme pare za svoje akcije, onda je onaj koji je kupio preduzeće već investirao, i nema prostora za ulganje u samu firmu. Tada je jedini način poslovanja maksimizacija profita i iznošenje tog profita van zemlje, upozorava Bušatlija.

On smatra da Telekom može sopstvena sredstva da izdvaja za dalje investicije, i podseća da je reč o izuzetno profitabilnoj kompaniji čija je profitna stopa oko 30 odsto. Bušatlija podseća i da je Telekom u najvećoj meri servisirao svoja dugovanja i da je ostalo da se još jedan deo otplati naredne godine, tako da ni dugovanja nisu mogla da budu razlog eventualne prodaje.

Gost Dnevnika se pita treba li uopšte prodavati Telekom i za četiri godine, kako je to najavio premijer, i poručuje da ako država želi da zadrži konsolidovane javne finansije, onda mora da sprovodi reforme, ali i da povećava ekonomsku aktivnost, a to upravo država čini kada zarađuje na svom kapitalu.

Bušatlija smatra da su Telekomi potrebna depolitizacija upravljanja, potpuna profesionalizacija i restrukturiranje. On dodaje i da bi privatni kapital mogao onda da uđe direktno u Telekom, a ne u državnu kasu, jer je to, kako kaže, jedini način da uložene pare budu efikasne.