Od 2017. veći porez na imovinu?

Biznis 11. dec 201516:49 > 16:57
N1

Od 2017. veći porez na imovinu; to bi mogla da bude jedna od posledica Nacrta zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji predviđa da lokalu umesto dosadašnjih 80 odsto od poreza na zarade, od 2017. ide 50 odsto, dok bi druga polovina išla u republički budžet, kaže za N1 generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić.

On kaže da je SKGO danas i zvanično obavestila ministarstvo finansija o svom zahtevu da Nacrt zakona bude povučen, jer će opštine i gradovi njegovim stupanjem na snagu ostati bez osam milijardi dinara, što će onemogućiti normalno funkcionisanje usluga koje građanima pruža lokalna samouprava, a koje se finansiraju od tih sredstava.

Staničić objašnjava i da time lokalne samouprave gube najsigurniji izvor prihoda, a da ministarstvo predlaže da opštine i gradovi nadoknade povećanjem poreza na imovinu, u koji će biti uračunate firmarine i ekološka taksa.

To praktično znači, kaže on, da će na građane biti svaljen teret manjka u lokalnim kasama, jer će upravo građani kroz povećane poreze na imovinu nadoknađivati novonastale rupe u lokalnim budžetima.

Staničić navodi i da su predstavnici gradova i opština jednoglasni u oceni da se time obesmišljavaju i njihova ulaganja u industrijske zone i dovođenje investitora, kako bi zaposlili što više ljudi i imali veće prihode od poreza na zarade, od kojih su veći dio dobijali do sada.

Oni predlažu da se u dogovoru sa ministarstvom uradi novo zakonsko rešenje.