Budžetski maraton u Skupštini Srbije

Biznis 11. dec 201519:32 > 19:33
FoNet/Aleksandar Levajković

U Skupštini Srbije nastavljena je rasporava o amandmanima na budžet za narednu godinu. Vlast i opozicija ukrstili su u Skupštinskoj sali koplja oko finansiranja Vojvodine, subvencija i transparentnosti budžeta.

Četvrtog dana „budžetskog maratona“ u Skupštini Srbije, povela se polemika o finansiranju Vojvodine. Opozicija kaže da je za e namene izdvojeno malo, dok iz vladajuće stranke odgovaraju da ne treba da brinu, jer se o Vojvodini neće još dugo strati.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković smatra da finansiranje Vojvodine nema uporište u ustavnoj odredbi. „Niti je ta ustavna odredba pravi način da se reši pitanje Vojvodine i zato tražimo da se briše ovaj član, dok se ne nađe drugo, pravo rešenje”, poručio je on.

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je tačno da u Ustavu piše da Vojvodini ide sedam odsto budžeta, ali smatra da je taj član neprecizan. “I ovaj član je potreban, upravo dok se ne donese precizniji zakon, koji će regulisati pitanje finansiranja Autonomne pokrajne Vojvodine”, rekao je on.

Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke podestila je Vujovića da nije rekao sedam odsto prihoda, što je, kako kaže, manje od sedam odsto rashoda, već je rekao sedam odsto od poreza, a to, kako tvrdi, nigde ne piše.

Poslanik naprednjaka Marijan Rističević poručio je opoziciji da ne treba da se sekira za finansiranje pokrajine. “Posebno za onaj deo posle aprila ili maja 2016. godine, kad se oni više o tome u AP Vojvodini zasigurno neće starati”, uveren je on.

Pitanje subvencija je inovacija u budžetu, kaže ministar Vujović, a poslanik demokrata Balša Božović od njega traži da reši dilemu – da li je Vlada pripremila metodologiju za procenu efekata ovih subvencija?

„Vlada Republike Srbije ima diskreciono pravo da odluči koji su to privredni subjekti koji mogu da dobiju tu pomoć, a koji nisu podobni da dobiju tu pomoć. Ne postoji ni javni poziv u samom Zakonu o ulaganjima. Mi postavljamo pitanje da li je suština da su to privredna preduzeća koja su podobna vlasti”, rekao je Božović.

Ministar privrede Željko Sertić podsetio je, s druge strane, da je veliki broj ugovora mora da bude raskinut za šta, između ostalog, veliki deo odgovornosti snosi i onaj deo vlasti koji je dansa u opoziciji i koji, kako kaže, kritikuje sadašnji Zakon o ulaganjima i podsticaje koje dajemo.

Tema u raspravi bio je i novac izdvojen za ugovore o delu, kao i to sa kim će takvi ugovori biti potpisani? Božović je tvrdio da je 30.000 novih radnih mesta predviđeno za kadrove SNS-a za šta je, kako je rekao, u budžetu određeno 126 miliona evra.

Na tu konstataciju je odgovorila ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović koja je podsetila da je svojevremeno kao student generacije, godinu i po dana bila bez posla jer su, kako je rekla, svuda bila zatvorena vrata svima koji nisu bili članovi DS-a.

Kao odgovor na kritiku netransparentnosti budžeta za 2016. godinu, Vlada je odgovorila podnošnjem amandmana da se prikažu svi „skriveni troškovi“.