Dozvoljene posebne građevinske dozvole za Beograd na vodi

Biznis 12. dec 201513:53 > 13:55
N1

Skupština Srbije usvojila je danas dopune Zakona o realizaciji projekta "Beograd na vodi", kojima se investitoru omogućava izdavanje posebne građevinske dozvole kako bi mogao da primeni najsavremenije tehnike gradnje visokih objekata.

Za je glasalo 166 poslanika, a protiv je bilo devet.

Reč je o posebnim dozvolama za pripremne radove koji podrazumevaju rušenje postojećih objekata, izmeštanje infrastrukture, raščišćavanje terena, zemljane radovi i sondiranje terena.

Kako je u obrazloženju navedeno, investitor u praksi naišao na probleme, odnosno uočeno je da zahtevne, najsloženije objekte ne može da gradi ukoliko se ne izmeni zakon.

Tim zakonom je precizirano i da je reč o objektima površine veće od 30.000 metara kvadratnih i da će se radovi izvoditi u dve faze.

Leks specijalis o projektu „Beograd na vodi“ Skupština Srbije usvojila je u aprilu ove godine i tim zakonom je predviđeno da se na površini od oko 177 hektara izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora.

Predviđena je i izgradnja oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

U septembru je postavljen kamen temeljac za izgradnju prve dve kule u okviru projekta „Beograd na vodi“.