Moćna kraljevina gubi moć?

Biznis 13. dec 201521:12 > 21:16
Reuters/Saudi Press Agency

Stopa nezaposlenosti u Saudijskoj Arabiji može preći 20 odsto do 2030. godine, objavila je konsultantska kuća "Mekinzi".

Čak i ako pustinjska kraljevina bude otvorila više radnih mesta u privatnom sektoru, i dalje će nedostajati 1,5 miliona radnih mesta do 2030. godine, navodi se u izveštaju te kuće, pod nazivom „Saudijska Arabija posle nafte: Ulaganje i produktivnost transformacije“, prenosi Sputnjik.

Nezaposlenost je jedan od kritičnih izazova koji mogu uticati na naftne i finansijske resurse te zemlje.

„Kraljevina se zbog izvesnih promena na globalnom energetskom tržištu i demografske tranzicije koja će dovesti do značajnog povećanja radno sposobnih Saudijaca, do 2030. godine više ne može osloniti na prihode nafte i rast javne potrošnje“, piše u izveštaju.

Očekuje se da se u narednih 15 godina na tržištu rada pojavi najmanje 4,5 miliona novih radno sposobnih građana, pa će zemlja morati da otvori tri puta više radnih mesta. Takođe se očekuje i povećanje broja starijih osoba koje zahtevaju zdravstvenu zaštitu i podršku, što će dodatno opteretiti finansije te zemlje, ističe ova konsultantska kuća.

Saudijska Arabija bi kao rezultat nezaposlenosti i pritisaka zbog niske cene nafte do 2030. godine mogla da akumulira dug od oko 140 odsto BDP-a zemlje.

Kraljevina se prvi put od 2009. godine suočava sa budžetskim deficitom.

Izveštaj ukazuje i da kompanije koje rade na infrastrukturnim projektima u Saudijskoj Arabiji više od pola godine nisu primile naknadu, kao i da zemlja pokušava da snizi vrednost ugovora kako bi se sačuvala gotovina. Analitičari kažu da će takva odlaganja negativno uticati na stopu zaposlenosti.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u oktobru upozorio da bi Saudijska Arabija mogla da bankrotira u narednih pet godina, ukoliko Vlada nastavi da sprovodi aktuelnu politiku. MMF je naglasio da ona mora da prilagodi svoju potrošnju, podseća Sputnjik.

Istovremeno, studija koju je objavio „JP Morgan“ otkriva da je Saudijska Arabija počela sa prodajom velikog dela evropskih akcija usled rastućih troškova intervencije u Jemenu i pada cene nafte.

Saudijska Arabija je prodala 1,2 milijarde od ukupnih 9,2 milijarde dolara koje poseduje u evropskim akcijama od maja javlja Rojters.

Glavni kupac evropskih akcija je Kina, koja je došla u posed akcija u vrednosti od čak 2,1 milijarde dolara, dok je Singapur kupio još 1,1 milijardu u toku ove godine.