Tursku zanimaju srpsko meso, mleko, mlečni proizvodi…

Biznis 29. dec 201508:57 > 09:01
Izvor: TANJUG/Tanja Valić

Turizam, građevinarstvo, tekstilna industira, rudarstvo, enetrgetika… oblasti su koje su učesnici Srpsko-turskog poslovnog foruma označili kao one gde postoje potencijali za saradnju, uz opasku da domaći proizvođači mesa, mleka i mlečnih proizvoda mogu da plasiraju svoje proizvode u Turskoj.

Direktor Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka Samir Kačapor, rekao je da je ta agencija dovela više od 30 lokalnih kompanija koje su zainteresovane za saradnju sa turskim firmama.

„Tražimo kompanije koje će nam ponuditi repromaterijal, sirovinu za tekstilnu industriju i proizvodnju obuće”, rekao je on Tanjugu.

Osim tekstilaca, na forumu su bili i prerađivači drveta, proizvođači zdrave hrane, mesa i mlečnih proizvoda, koji žele da ponude svoje proizvode, ali i da nađu partnere iz Turske s kojima bi mogli da izađu na treće tržište.

„Jedan od aduta Srbije je i sporazum sa Rusijom o slobodnoj trgovini. Od nedavno imamo i sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom“”, podsetio je Kačapor.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da su turski privrednici zainteresovani za čitavu Srbiju, ne samo za Novi Pazar, a zanima ih, kako je rekao, i Niš. On je naveo da su prednosti Niša što je univerzitetski grad, jedini pored Beograda ima međunarodni aerodrom, na raskrsnici je puteva, ima dobru logistiku, ali i dobru infrastrukturu nekadašnjih industrijskih giganata.

Bajram Akgil iz Salcano bicikla istakao je da su Turci zainteresovani za saradnju u turizmu, gde postoji veliki potencijal, ali i rudarstvu, energetici. Prema njegovim rečima, saradnja dve zemlje je važna i zato “što se poznajemo”.

„Imamo istorijske veze, dobro se poznajemo i ako se zajedno budemo bavili biznisom, možemo da rastemo u celom regionu i širom Evrope““, rekao je on.

Upitan da li turska Halkbanka, koja odnedavno posluje u Srbiji, doprinosi toj saradnji, Akgil je rekao da je to jedna od najvažnijih banaka u Turskoj, koja je važna za tamošnje biznismene.

„Ona će pomoći i srpskim preduzetnicima koji žele da posluju sa Turskom i obruto““, rekao je Akgil.