Hoće li Srbija dobiti porez od prodaje Delta sitija?

Biznis 10. feb 201610:22 > 10:26
Delta Holding

Vlasnik Delta holdinga, Miroslav Mišković, državi neće morati da plati ni dinar poreza na transakciju kojom je tržne centre Delta siti u Beogradu i Podgorici prodao južnoafričkom fondu za 202,75 miliona evra, objavio je Blic. Kompanija Delta holding tvrdi da će porez biti uplaćen.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre, vlasnik Delta sitija je kompanija Delta ril estejt iz Beograda. Vlasnik 15 odsto te kompanije je Hemslejd sa Kipra, dok je 85 odsto u vlasništvu Delta investmenta, koji je opet 100 odsto u vlasništvu Astatine Holdings Limited sa Kipra.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, za Blic je rekao da u toj situaciji porez se ne plaća ni u Srbiji, ni na Kipru.

Kompanija Delta holding je saopštila da će u Srbiji platiti porez po osnovu prodaje tržnih centara Delta siti u Beogradu i Podgorici. Kompanija navodi da su poslednjom transakcijom prihodi od prodaje dostigli iznos od 1,8 milijardi evra i dodaje da će se novac od prodaje tržnih centara investirati u dalji razvoj poslova u oblasti nekretnina, agraru i distribuciji.

U najveće najavljene projekte ulaze tržni centar Delta planet, hotel Interkontinental i nova poslovna zgrada u Beogradu.

„Delta je spremna da, odmah posle dobijanja građevinskih dozvola, uloži 250 miliona evra i time pruži novi podsticaj privredi Srbije“, saopštila je kompanija i podsetila da je u poslednjih deset godina u budžet Srbije po osnovu poreza i doprinosa uplatila dve milijarde evra.

Tržni centri Delta siti u Beogradu i Podgorici prodati su afričkom fondu „Hyprop Investments“ za ukupno 202,8 miliona evra.