Kazne šefovima koji šalju SMS-ove usred noći?

Biznis 21. feb 201609:28 > 09:31
Izvor: Pixabay

Nemački sindikati su na nogama. Traže od zakonodavaca da urede tržište rada, jer poslodavci sve više, suprotno zakonskim odredbama, od radnika zahtevaju prekovremeni rad. Slanje SMS-ova usred noći, napominju, postalo im je normalno i zbog takvog ponašanja traže kazne.

Rezultati istraživanja udruženja nemačkih sindikata DGB, koji su želeli da se utvrdi koliko radnika zaista koštaju prekovremeni sati, pokazali su da postoji razlog za uzbunu. Naime, prema tim rezultatima svaki treći zaposleni radi više od 45 sati nedeljno, a njih 17 odsto 48 sati nedeljno, što je čak i zabranjeno, piše Deutsche Welle.

Zakonom je, u Nemačkoj dozvoljen prekovremeni rad, međutim samo u izuzetnim i strogo određenim okolnostima. Umesto toga, retko koji zaposleni se usudi da postavi to pitanje u strahu da će na taj način pojaviti sumnja njegove “marljivosti” i “požrtvovnosti”.

Posao nose kući

Međutim, svima koji rade prekovremeno, a njih je 60 odsto, jasno je da trpe njihove porodice. Kod onih koji rade od 35 do 44 sati nedeljno, žali samo njih 28 odsto. Sindikat je utvrdio da kod onih s izuzetno velikim brojem radnih sati, njih čak 48 odsto kaže kako ne mogu da se opuste čak i kad su na odmoru. Problem opuštanja kod onih s normalnim radnim vremenom je manji i uočen je kod 27 odsto radnika.

Problem je i u tome što čak 32 odsto onih s velikim brojem prekovremenih sati posao na karju nose kući. Istovremeno je činjenica da oni koji najviše rade, najviše i zarađuju. Tako po satnici, najgore prolazi „srednji menadžment“ koji u 44 odsto slučajeva radi najmanje 45 sati nedeljno.

Najbolje je biti bankar

Kad se gledaju sektori, najgore je ugostiteljima gde čak 63 odsto zaposlenih radi duže nego što je zakonom predviđeno. Sledi 59 odsto radnika u prometu. Istovremeno, bankarskom sektoru i sektoru osiguranja radi se najmanje.

Sindikati upozoravaju da je najgore od svega to što niko ni ne primjećuje da oni koji rade „dan i noć“ rade na takav način i što poslodavci to smatraju gotovo „normalnim“. Takođe, pozivaju da zakonodavce da urede radne odnose i uvedu kaznene instrumente za poslodavce koji svom zaposlenom pošalju SMS usred noći.