Srbiji prete sankcije Energetske zajednice zbog Srbijagasa

Biznis 21. mar 201616:11 > 16:14
Izvor: N1

Srbija bi zbog nerešenih pitanja u energetici, pre svega kašnjenja u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu, mogla da se suoči sa sankcijama Energetske zajednice i teškoćama u pregovorima o članstvu u EU, rekao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Kopač je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je danas razgovarao sa predstavnicima Ministarstva energetike o otvorenim pitanjima u primeni obaveza iz članstva Srbije u Energetskoj zajednici i da su se izdvojila četiri sporna pitanja.

„To su pitanja koja spečavaju otvaranje pregovaračkog poglavlja o energetici. Dok se ta pitanja ne reše, verovatno neće biti vidljivog napretka u otvaranju poglavlja o energetici“, rekao je on.

On je naglasio da nije dovršen proces razdvajanje delatnosti u Srbijagasu, odnosno razdvajanje operativnog prenosnog sistema i komercijalne delatnosti.

„Ministarstvo nam je ponovo obećalo da će se to dogoditi do 1. jula ove godine“, rekao je Kopač i dodao da će u suprotnom Sekretarijat proslediti to pitanje Ministarskom savetu Energetske zajednici kako bi odlučio o uvođenju sankcija Srbiji.

Prema njegovim rečima, sankcije Energetske zajednice mogu biti formalne poput zabrane glasanja na sastancima i uskraćivanja finansijske naknade za troškove učešća na sastancima te organizacije, što je suma od 30.000 do 40.000 evra godišnje.

Ozbiljnije sankcije predviđaju ukraćivanje evropskih sredstava za energetiku iz pretpristupne pomoći IPA, što bi moglo da se odrazi i na sredstva planirana za gasnu interkonekciju između Srbije i Bugarske, upozorio je on.

Drugo otvoreno pitanje odnosi se na članstvo Elektromreže Srbije (EMS) u Birou za dodelu koordinisanih preograničnih kapaciteta u Podgorici, a za EMS je sporna tarifa od 40.000 evra koja mora da plati.

Treće otvoreno pitanje se odnosi na saradnju EMS-a i kosovskog operatera prenosa na Kosovu KOSTT koja predviđa osnivanje nove firme za snabdevanje, što do sada nije učinjeno.

„I u tom slučaju će verovatno doći do neke odluke Ministarskog saveta Energetske zajednice“, rekao je on i dodao da danas nisu donošeni nikakvi zaključci i da će se pokušati doći do dogovora, a da je Energetska zajednica stavila do znanja da može ponovo pokrenuti prekršajni postupak protiv Srbije.

Srbija takođe još nije ispunila evropsku Direktivu o sumporu u gorovima i želi da je odloži do kraja 2019. godine, rekao je Kopać i dodao da je to neprihvatljivo za Energetsku zajednicu i da će se ići na neko kompromisno rešenje.

Šef sektora za gas Energetske zajednice Predrag Grujučić je na konferenciji za novinare rekao da razdvajanje delatnosti u EPS-u ide dobrim tokom.