Bajatović: Srbijagas ne kasni, produžen je rok

Biznis 22. mar 201615:17 > 15:22
Tanjug/Marko Đoković

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da to preduzeće ne kasni u razdvajanju delatnosti transporta i distribuciji gasa, jer je rok pomeren na 1. jul, i istakao da se sve radi u dogovoru sa Evropskom komisijom i Energetskom zajednicom.

„Srbijagas trenutno radi uz pomoć Svetske banke i MMF. Preduzeća su osnovana krajem prošle godine. Pošto mi nismo mogli do kraja da sprovedemo gasnu godinu, tražili smo da se rokovi pomere na 1. jul“, rekao je Bajatović za Radio Beograd. 

 Trenutno su usaglašeni planovi Vlade Srbije, Svetske banke i Srbijagasa da se svi poslovi završe u toku godine. Nijedan termin mi u ovom momentu ne probijamo u odnosu na ono što je dogovoreno, ponovio je Bajatović. 

Prema njegovim rečima, sada je na snazi prelazno rešenje koje je dogovoreno sa Evropskom komisijom i Energetskom zajednicom i koje omogućava realizaciju Drugog i dobar deo Trećeg energetskog paketa. 

Drugi energetski paket podrazumeva osnivanje regulatora, koji bi bili neutralni i sami obračunavali tarifu za slanje struje ili gasa, dok se Treći paket bavi nezavisnošću regulatora od prenosnika gasa ili struje, ili od političara. 

„Onog momenta kada Srbijagas bude mogao da razgovara i o imovini, odnosno kada se imovina prenese, stvaraju se uslovi za punu primenu trećeg energetskog paketa“, objasnio je Bajatović. 

Sva imovina je u vlasništvu Srbije i sad se ona na osnovu novog zakona prenosi na imovinu kompanije, ali je treba popisati i preneti u knjige, rekao je Bajatović. 

„Ako nekome smeta što Srbijagas prodaje ruski gas, mi trenutno nemamo drugi izvor. Ne postoje diversifikacije. Tržište je po zakonu Srbije potpuno liberalizovano, ali se dosad nije javio nijedan drugi ozbiljan ponuiđač“, kazao je Bajatović.