Pravi jedinstvene ekološke brikete, a nema podršku države

Biznis 31. mar 201618:46 > 18:51
N1

Priznanje za inovativnost, u okviru nagrade Investiciju godine u organizaciji portala eKapija, dobila je beogradska kompanija “Lađar transport” koja je na Ubu otvorila fabriku ugljenih briketa, jedinstvenu u Evropi.

Ekološki sagorivi briketi, proizvode se od ugljene prašine, uz dodatak još tri elementa organskog porekla. Imaju visoku kaloričnost i moć sagorevanja od 100 odsto. Procenat sagorivog sumpora u njima je 0,79 odsto, što je manje od evropskog standarda koji iznosi jedan odsto.

Slični ugljeni briketi se proizvode u Kini, Rusiji, Bugarskoj i Rumuniji, ali drugačijeg su geometrijskog oblika i sa većim procentom sumpora (preko 2,50 do 3,80 odsto) i vlage.

Fabrika u Bugarskoj tako proizvodi 900.000 tona godišnje, ali se zbog neispunjavanja evropskih standarda nalazi pred zatvaranjem (briketi imaju 2,5 odsto sagorivog sumpora, a Evropa od ove godine dozvoljava do jedan odsto).

Direktor fabrike, Ranko Šćekić za InfoBiz N1 kaže, da će briketi postati brend Uba i Srbije, ali naglašava da je investicija brzo realizovana samo zahvaljujući pomoći lokalnih vlasti na Ubu, koje su omogućile gradnju fabrike na lokaciju firme Termoelektro u stečaju, gde je “Lađar transport” uložio 150 hiljada evra u sređivanje i podizanje nove proizvodne hale.

Trenutno zapopšljavaju 40 radnika, u drugoj fazi primiće na posao još toliko, a ako bude još porudžbina iz inostranstva, biće posla za još 90 radnika. Briketi se inače proizvode od ugljene prašine iz kopova Lazarevac, čije je skladištenje već bio veliki ekološki probolem.

Ipak, i pored ekološkog i finansijskog potencijala inovativnog proizvoda, Šćekić naglašava da prilikom pokretanja posla, nisu naišli na razumevanje države za povoljniji kredit ili podsticajna sredstva. Kako kaže, sve je investirano privatnim sredstvima.

Prema njegovim rečima da bi poslovna klima bila bolja, potrebno je izjednaćiti investicije domaćih i stranih ulagača, ili kako navodi, bar ih približiti, u vidu povoljnijih kredita ili bespovratnih sredstava.