Za kupovinu Železare stigla samo jedna ponuda

Biznis 01. apr 201611:11 > 15:46
Izvor: N1

Za kupovinu Železare Smederevo stigla je samo ponuda kineske kompanije Hbis.

Ministarstvo privrede donelo je odluku da se njihova prijava odobri a kineska kompanija Hbis je obaveštena da je otvaranje finansijske ponude zakazano za utorak 5. aprila.

Prijava kinekse kompanije Hbis sadrži sve što je bilo propisano uredbom i uputstvom za ponuđače za privatizaciju Železare te je Komisija preporučila da se njihova prijava odobri i pristupi otvaranju ponude.

Ukoliko Komisija ustanovi da je finansijska ponuda u skladu sa javnim pozivom, jedini ponuđač će biti proglašen kupcem a ugovor bi mogao da bude potpisan do kraja aprila.

Početna prodajna cena imovine Železare je oko 45,7 miliona evra, što je 50 odsto od procenjene tržišne vrednosti na kraju 2015. godine.

Kompanija Hbis je ranije najavljivala da bi u Smederevu otvorila fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra.

Sprovodjenje tendera za prodaju Železare prati Evropska unija jer pravilima te zajednice država ne može da pomaže čeličnu industriju, kako ne bi bila narušena konkurencija.

Srbija će morati da garantuje da će na evropsko tržište dolaziti čelik samo iz Smedereva, a ne iz Kine ako kineska kompanija kupi smederevsku fabriku.

Železarom od aprila prošle godine upravlja holandska firma HPK inženjering sa kojom je vlada potpisala sporazum nakon neuspešnog tendera za prodaju smederevske čeličane, na koji se javio samo američki Esmark.

Vlada Srbije je januara 2012. godine za jedan dolar otkupila Železaru od američkog Ju-Es stila koji je bio vlasnik te kompanije od 2003. godine.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine i on je bio neuspešan, jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda. U Železari je zaposleno oko 5.000 radnika.