Evo kako se Saudijska Arabija sprema za sumrak naftnog doba

Biznis 01. apr 201616:39 > 16:41
N1

Saudijska Arabija se sprema za sumrak naftnog doba stvaranjem najvećeg državnog investicionog fonda na svetu u kojem će biti najvrednija imovina te zemlje, piše danas Blumberg (Bloomberg).

Zamenik saudijskog prestolonaslednika Muhamed bin Salman rekao je da će Javni investicioni fond (Public Investment Fund) kontrolisati 2.000 milijardi dolara i pomoći da se ta zemlja odvikne od zavisnosti od nafte.

Salman je rekao da će u okviru te strategije biti prodate akcije u državnoj naftnoj kompaniji Aramko koji će biti transformisan u industrijski konglomerat. Prva prodaja akcija mogla bi biti sledeće godine, kada se planira prodaja pet odsto akcija.

Salman je rekao da je namera vlasti u Rijadu da diverzifikuju investicije, kako za 20 godina privreda Saudijske Arabije ne bi zavisila uglavnom od nafte.

Blumberg navodi da će prodajom Aramka, saudijski državni fond moći da kupi Epl (Apple), Gugl (Google), Majkrosoft (Microsoft) i Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway), četiri najveći kompanije koje su na berzama.

Salman je rekao da taj fond već ima akcije u Saudi bejzik industris (Saudi Basic Industries Corp), najvećoj bliskoistočnoj kompaniji koja je na berzama i najvećoj saudijskoj banci Nešnal komeršl benk (National Commercial Bank), a takođe je aktivan i u inostranstvu.

„Bez sumnje, to će biti najveći fond na svetu. To će se desiti čim Aramko izađe na berzu“, dodao je Salman.