U Bariču niče fabrika Mei Ta, Vlada dala 22,7 miliona evra

Biznis 02. apr 201611:56 > 14:03
Tanjug/ Sava Radovanović

Premijer Srbije Aleksandra Vučić poručio je, na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike "Mei Ta" u Industrijskoj zoni u Bariču, da je to prva fabrika na teritoriji grada Beograda u proteklih 11 godina i da je za to Vlada Srbije izdvojila 22, 7 miliona evra.

Ovo je veliki dan za Barič, Obrenovac, Beograd i celu Srbiju, jer 2005. godine je došla poslednja ovakva fabrika, Ball Packing u Zemunu. Skoro 11 godina nije bilo novih fabrika, a ovo je moćna, velika fabrika, rekao je Vučić.

Kada je Obrenovac bio pogođen poplavama obećali smo, da bi ljudi lakše prevazišli teškoće, da ćemo da dovedemo neke fabrike i govorili smo punu istinu, podsetio je Vučić.

Vlada Srbije izdvojila 22,7 miliona evra za ovu investiciju. To je ogroman novac, ali mi znamo da je to za budućnost 1.400 porodica, za buduće kooperante, rekao je Vučić i napomenuo da se radi o kompaniji koja pravi kućišta za turbo kompresore automobilske industrije.

Imao sam prilike da sretnem mlade ljude iz Obrenovca koji idu u tehničku i Poljoprivrednu-hemijsku školu koji će ići na praksu o ovu firmi i uče posle škole. Kompanija će uzeti najbolje u svoju fabriku, to je ono dualno obrazovanje, rekao je Vučić.

Bavili smo se protekla dva dana temama iz prošlosti, a danas se bavimo budućnošću naše zemlje i naše dece, poručio je Vučić.

Tanjug/ Sava Radovanović

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je ovo prva fabrika u poslednjih 11 godina, vredi 60 milion evra i zaposliće 1.400 radnika u narednih nekoliko godina.

Nećemo odustati od politike otvaranja novih fabrika i novih radnih mesta, rekao je Mali i naveo da je iz Bariča sklonjeno više od 1.000 tona opasnog otpada.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da kada premijer pozove narod i kaže „ajmo u reforme“ to ovde znači da počistimo ovaj plac, sklonimo stare objekte i napravimo nove fabrike.

Kada premijer kaže da Srbija pobeđuje, to znači da u ovaj grad dolaze nove investicije koje će pomeriti srpsku ekonomiju unapred, rekao je Čučković.

Predstavnik kompanije „Mei Ta“ Gijom Alara rekao je da su pregovori o novoj investiciji bili teški, ali da zahvaljuje Gradu na razumevanju u proteklih 1,5 godinu i sada se postavlja kamen temeljac.

Investicija iznosi 60 miliona evra i planiramo zapošljavanje 1.400 radnika, ali već razmišljamo o novoj investiciji, o nastavku plana, rekao je Alara.

Biće veliki momenat za ovaj grad, za naš posao, jer kada dobro radimo, više zarađujemo, zaključio je Alara.