Udovički: Vlada uspešno sprovela fiskalnu konsolidaciju

Biznis 04. apr 201612:58 > 13:08
Tanjug/Sava Radovanović

Vlada Srbije je uspešno sprovela fiskalnu konsolidaciju i smanjila troškove u javnom sektoru, izjavila je ministarka Kori Udovički i ocenila da se sada postavlja najteže pitanje - kako reforme u javnom sektoru, pre svega zdravstvu i obrazovanju, uskladiti sa planovima razvoja Srbije.

Koji su nam prioriteti u zdravstvenom sistemu i zašto je kod nas tako visoka smrtnost od kancera dojke, gde to omanjuje naš zdravstveni sistem? U šta to pogrešno ulažemo, upitala je Udovički na konferenciji o održivom razvoju.

Udovički smatra da je slična situacija i u obrazovanju, jer Srbija zna da školuje kadrove koji ne mogu da se zaposle u struci.

Ne možemo dalje da štedimo ako se ne pitamo u šta ćemo da ulažemo i šta će nam biti prioriteti, zaključila je Udovički i navela da prioriteti zavise od toga kakvu će viziju razvoja Srbija postaviti.

O održivom razvoju

Na konferenciji „Kako do održivog razvoja Srbije: UN agenda 2030“ govorile su i stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano i izvršna direktorka Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić.

Solorano je ocenila da je Srbiji potreban dijalog o ciljevima održivog razvoja i o načinima da se oni ostvare.

Od Srbije zavisi kako će da postavi okvir za svoj razvoj, napomenula je Solorano i podsetila da je Kancelarija UN u Srbiji prošle godine održala brifing za organizacije civilnog društva o održivom razvoju.

Jelinčić je ukazala da održivi razvoj ne podrazumeva samo rast bruto domaćeg proizvoda, već da on uključuje i ulaganje u zdravstvo i obrazovanje i povećanje kvaliteta života.

Program EU za razvoj zapravo stapa pitanje šta je to što svaka od zemalja EU treba da uradi da bi ubrzala svoj razvoj i da bi postala konkurentnija na tržištu, napomenula je Jelinčić govoreći o evropskim integracijama Srbije.