Vesić: U aprilu izgradnja objekata za 5.000 radnih mesta

Biznis 05. apr 201614:50 > 14:55
N1

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je cilj Beograda da privuče što više investitora i najavio da će u aprilu početi izgradnja nekoliko velikih objekata ukupne vrednosti oko 350 miliona evra, koji treba da otvore oko 5.000 radnih mesta.

On je na bankarskoj konferenciji u Metropolu rekao da Beograd čini oko 39 posto bruto društvenog proizvoda Srbije i da samim tim ima najvažniju ulogu u privredi Srbije.

Vesić je istakao da su Beogradu potrebni investitori koji će osim u nekretnine, ulagati i u proizvodnju, i kao primer naveo da je pre nekoliko dana postavljen kamen temeljac za fabriku u Obrenovcu koja će zaposliti 1.400 ljudi i da je to prva fabrika koja se gradi u glavnom gradu posle sedam godina.

„Kada su u pitanju investitori, mi kao grad nudimo dva vida ulaganja – javno-privatno partnerstvo i direktne grinfild investicije“, istakao je on.

Precizirao je da se javno-privatno partnerstvo uglavnom odnosi na infrastrukturu, kao što je izgradnja nove železničke stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu i izgradnja mosta u unutrašnjem magistralnom prstenu.

„Planiramo i nekoliko velikih investicija u javne garaže, a naše prvo javno-privatno partnerstvo je deponija Vinča. Pet kompanija je ušlo u uži izbor i do juna očekujemo raspisivanje tendera“, rekao je gradski menadžer.

Vesić je ocenio da je Beograd posle dugo godina postao jedno veliko gradilište i pozvao sve koji žele da investiraju u da se obrate gradskoj vlasti jer su im vrata uvek otvorena.