Sertić: Izvoz vojne industrije vredan 300 miliona dolara

Biznis 06. apr 201617:15 > 17:21
N1

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je vojna industrija u Srbiji prošle, 2015. godine, izvezla robu u vrednosti od oko 300 miliona dolara.

Nakon otvaranja novog pogona za proizvodnju artiljerijskih čaura u kompaniji „Sloboda“ u Čačku, Sertić je naveo da će država i dalje pomagati vojnu industriju i najavio da će u Ministarstvu privrede sledeće nedelje biti održan sastanak sa predstavnicima svih vojnih kompanija u Srbiji na kome će se razgovarati o problemima sa kojima se te kompanije suočavaju. 

„Rešićemo pitanje imovinskih odnosa, pomoći oko finansiranja svih aspekata koji su dozvoljeni namenskoj industriji, kako bi ona imala što bolje rezultate“, rekao je Sertić. 

Sertić kaže da na svetskom tržištu postoji veliko interesovanje, kao i potrebe za proizvodima te kompanije. Ministar privrede je izrazio zadovoljstvo što je 70 odsto opreme tog pogona urađeno u domaćim firmama.

Direktor kompanije „Sloboda“ Zoran Stefanović rekao je da je u opremanje novog pogona „Sloboda“ uložila četiri miliona evra i da će zahvaljujući tom pogonu biti uvećan kapacitet izrade čaura za 70 odsto. 

Prema rečima direktora, kompanija trenutno ima ugovorenih poslova u vrednosti od oko 130 miliona dolara koji će biti realizovani ove i sledeće godine. 

Stefanović je dodao da će kompanija, u kojoj trenutno radi 1.700 radnika, zaposliti još oko 100 novih radnika na određeno vreme.