Kinezi na pragu Železare, može li išta da pokvari posao?

Biznis 06. apr 201618:54 > 19:01
N1

Hoće li premijer Srbije Aleksandar Vučić konačno otići na godišnji odmor? Kako kaže, to sada zavisi od finalizacije ugovora o prodaji Železare. Prema dosadašnjim izjavama, posao je gotovo sasvim ugovoren. Može li, u samom finišu, ipak nešto da stane na put prodaji smederevske čeličane kineskim partnerima.

Posle nekoliko velikih neuspešnih privatizacija, izgledi da Vlada uknjiži jednu uspešnu veliku prodaju su veliki. Kineski Hestil na pragu je kupovine smederevske železare. Ponuđeni uslovi, za premijera su izuzetni.

“Ako sve prođe kako treba, trebalo bi da bude investicija od gotovo 980 miliona dolara za dve godine, 60 odsto u prvoj i 40 odsto u drugoj godini. To je kako bih vam rekao, što bi deca govorila: ‘San snova'“, nije krio Vučić zadovoljstvo.

I građani Smedereva sa kojima je razgovarala ekipa televizije N1 su obradovani, iako manje ushićeni:

“Ovog puta je ‘daj šta daš’, jer niko se drugi nije javio.”

“Zavisi ko kupi Železaru, zavisi kakva prodaja, zavisi ko kupi i pod kojim uslovima.”

“Kad sam čula meni je dobra vest.”

“Ja sam nekad montirao tu Železaru u svoje vreme. Ovo što vidite ovde je verovatno iz tih sredstava izdvojeno da se izgradi.”

“Ne znam, ne pratim toliko iskreno TV.”

Celu prodaju međutim, pažljivo prati i Evropska unija. U Delegaciji EU nisu želeli da komenatrišu transakciju.

U Srbiji niko ne očekuje da će EU stati na put ovoj transakciji. U Evropi očekuju da Srbija ispoštuje sve njene standarde na šta se u krajnjem slučaju sama i obavezala.

Poznato je, međutim, da EU insistira pre svega na transparentnosti procedure, ali i na strogoj kontroli državne pomoći. Evropa, bar deklarativno, ne dozvoljava da se subvencijama krpe manjkovi nastali zbog niske cene ćelika u svetu.

Ekonomski savetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj kaže da ne postoji ništa što treba da se aminuje, jer je Srbija imala otvoreni kanal komunikacije u celom postupku.

“To znači i kad je došao ugovor o menadžemnu i sad. Na kraju krajeva, Evropskoj komisiji je jako bitno da se određena privatizacija kao što je ova, odvijaju na pravi način, koji je pogurati rast. Sama procedura i sam kanal komuniciranja je bio otvoren i podržan u celom periodu, tako da ne vidim ni jedan razlog da tako ne bi bilo do kraja”, uveren je Krulj.

Manje otvoren je put do informacija u šta kineski partner planira da ulaže. U Smederevu samo pretpostavljaju o čemu može da bude reč. Nasuprot tome, sindikati smatraju da su uslovi za radnike ugovoreni.

“Verujem da bi prvo bila koksara, ona je možda i najskuplja, fabrika šavnih cevi i pocinkaonica. To je ono što vidimo kao investiciju. Sigurno da ima i drugih investicija. Da li je to aglomeracija ili neki drugi pogon. Verujemo da će te investicije zaista da dođu”, kaže Saša Čolić iz ASNS-a Železare.

“Sve što imaju po kolektivnom ugovoru koji je urađen po zakonu o radu i koji je potpisan sa prethodnim menadžmentom važiće i sada, kad kineski poslodavci budu preuzeli fabriku”, navodi predsednik Samostalnog sindikaza Železare Siniša Prelić.

Prema najavama ugovor bi mogao da bude potpisan u narednih nekoliko dana. Premijer Vučić već zna šta će učiniti posle toga. “Kada budemo stavili taj potpis, onda mogu da idem na odmor”, rekao je on.