Bojković o Železari: Plate i beneficije ostaju i sa Kinezima

Biznis 07. apr 201609:35 > 09:43
N1

Radnici su najvažniji deo smederevske Železare, a kineska kompanija preuzima radnike sa istim uslovima koje su imali do sada, kaže član Nadzornog odbora Železare Bojan Bojković.

Bojković objašnjava da je položaj radnika uvek bio isti i da je prekretnica bila privatizacija US Steel-a, kada je potpisan kolektivni ugovor, koji je ostao na snazi i dok je država bila vlasnik i dok je HPK Inženjering upravljao Železarom.

„Plate i beneficije koje su radnici imali, imaće i sa Kinezima, čak će i povećanje plata Hbis ispoštovati“, kaže Bojković.

Podsetimo, Vlada Srbije prihvatila je ponudu kompanije Hbis od 46 miliona evra, koja se takođe obavezala da nijedan od oko 5000 zaposlenih neće ostati bez posla. 

Bojković kaže da je kupac pažljivo biran i da je kineska kompanija drugi proizvođač čelika u svetu, da ima godišnji obrt 43 milijarde dolara i aktivu od 54 milijarde.

„To je državna kompanija koju prate finansijske institucije Kine, od kojih samo jedna banka ima aktivu od 20 hiljada milijardi dolara. Bavi se i bakrom, energetikom, ima podružnice u sedamdesetak zemalja sveta, kupili su nedavno topionicu i rudnik u Južnoj Africi.

Postoji koordinacija oko preuzimanja Železare između Vlade Srbije, Hbis i same Železare, što bi trebalo da traje nekoliko meseci, kaže gost Novog dana. Potpisivanje ugovora očekuje u nekoliko narednih nedelja.

Bojković kaže da od 1. februara Železara ne dobija nikakava sredstva od Vlade Srbije, a da je većinu dugova država namirila.

Bojković kaže da postoji mnogo razloga zbog kojih su se kinezi odlučili sa smederevsku železaru.

„Investicioni ciklus u Železari nikad nije završen, nemate proizvode dodate vrednosti, najviše prodajemo toplu valjanu traku, a to je sirovina za dalju proizvodnju, kao neki međuproizvod. Kompanija Hbis nije klasična korporacija, Železara se nalazi na idealnom položaju na novom putu svile, na Dunavu je, transport je vrlo lak, preko Dunava imaju pristup tržištu cele Evrope“, objašnjava on i dodaje da se radi o dugoročnosti jer je posao sa čelikom cikličlan i stalno postoje usponi i padovi.

„Bitno je što dobijamo kompaniju koja misli višedecenijski, zaposlenost je obezbeđena na višedecenijskom nivou“.

On kaže da je Evropska unija veliki partner Srbije prilikom prodaje Železare i da Evropska komisija samo traži da se poštuju njihove procedure u prodaji i poslovanju.

„EU nam je pomogla i sve primedbe koje su imali smo ispravili. Ne očekujem da prave bilo kakav problem“.

Što se tiče proizvodnje i prodaje, Bojković navodi da će na tržište iz Smedereva ići samo čelik koji se proizvodi u Železari i očekuje da će za koju godinu Železara doći do maksimuma svoje proizvodnje.

Na pitanje zbog čega menadžerski ugovor HPK inženjeringa, koji je upravlja Železarom, nije javan podatak, Bojković kaže da je ugovor tajan zbog konkurencije.

„Nijedan takav ugovor u svetu nije objavljen. Tu stoje poverljivi podaci – gde se nalaze sirovine, kako će se plasirati proizvodi, to ne može da se objavi jer ne bi mogao da se vodi posao. Tu su i lični podaci svih ljudi koji dolaze. Kada to obelodanite konkurencija vas ima na dlanu i mogu da povlače poteze koji idu na štetu Železare“, rekao je on.

Iako cifre poslovanja sa HPK nisu bile kako treba, ovakva forma menadžmenta je zadovoljavajuća, smatra Bojković.

„Na neke stvari nismo mogli da utičemo, to vam je kao da se u poljoprivredi desi poplava“.